Magazin

Tinejdžerke padaju u depresiju zbog društvenih mreža

Mlade djevojke u adolescentnom dobu imaju dvostruko veću šansu za pojavu depresije povezane sa korišćenjem društvenih mreža nego momci u tom dobu, najviše zbog nezadovoljstva svojim tijelom i pada samopouzdanja, onlajn zlostavljanja i poremećaja spavanja, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

FOTO: ILUSTRACIJA/ZIMO
FOTO: ILUSTRACIJA/ZIMO

U studiji objavljenoj u časopisu “E-klinička medicina” analizirani su podaci o više od 10.000 mladih ljudi na Ostrvu i istraživači su zaključili da su četrnaestogodišnje djevojčice najveći korisnici društvenih mreža. Dvije petine njih koristi društvene mreže više od tri sata dnevno, dok isto čini petina dječaka.

Studija je pokazala da 12 odsto umjerenih korisnika društvenih mreža i 38 odsto onih koji društvene mreže koriste duže (više od pet sati na dan), pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Anksioznost i loše spavanje povezani su sa depresijom. Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 procenata djevojčica, dok je to slučaj kod gotovo trećine dječaka. Djevojčice su, takođe, izložene većem riziku kada je riječ o povezanosti korišćenja društvenih mreža i nezadovoljstva izgledom svog tijela.

Pad samopouzdanja je i u ovom slučaju veći kod djevojčica, pokazalo je istraživanje.

“Ovi rezultati su relevantni za razvoj smjernica koje se tiču bezbijednog korišćenja društvenih mreža, pa se za mlade ljude mora odlučnije regulisati vrijeme koje provode na društvenim medijima”, istakla je Ivon Keli, profesorka na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu njegu, koja je bila jedna od vođa istraživanja.

Ona je pozvala roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije i dodala da porodice, takođe, treba da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih telefona u tinejdžerskim spavaćim sobama, prenosi “Politikin magazin“.