Život

TEMA BOSNAINFO Klima uređaji u stanovima i kućama više nisu luksuz nego potreba: Sve veće vrućine Sarajlije tjeraju na kupovinu rashladnih uređaja

Paklene vrućine posljednjih dana su pogodile BiH, ali i regiju, koje nekako svakog ljeta donese veću potražnju za klima-uređajima, bez kojih se, kako ističu kupci i prodavači, teško može normalno funkcionisati.

Klima
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Definitivno iz godine u godinu klima-uređaji u stanovima i kućama više nisu luksuz nego preka potreba.Visoke temperature koje su se prethodnih dana penjale preko 30 stepeni, povećale su prodaju klima-uređaja, a u sarajevskim radnjama bijele tehnike ističu da se najviše traže klima uređaji nekog srednjeg cijenovnog ranga i ovisno o potrebama i kvadraturi prostora koji treba rashladiti.

Velika potražnja

“Trenutno nam je veća potražnja za klima uređajima, evo vidite kolike su vrućine prisutne posljednjih dana. Klime više nisu luksuz nego potreba, a ljudi obično kada kupuju klime, traže i one koje mogu da griju. kazao je za Bosnainfo prodavač u jednoj sarajevskoj radnji bijele tehnike.

Iz ove prodavnice bijele tehnike navode da svake godine kada dođu topliji dani bude problema oko montaže klima uređaja, jer se na montere čeka i do deset dana.

“Nažalost radi velike potražnje dolazi do malo dužeg čekanja na montere, gdje se neki kupci odluče da potraže drugog majstora, ali onda gube garanciju na istu. Najpovoljnija klima koju imamo u našoj ponudi je 499 KM, dok su najtraženije one između 700 I 1000 KM, jer one imaju mogućnost hlađenja i grijanja, objašnjava nam prodavač”.

Za sve one koji su skoro kupili klimu, podsjećamo da treba obratiti pozornost na temperaturu hlađenja koja nikako ne smije biti ekstremno drukčija od one vani. A preporuka je da razlika u temperaturi ne bude veća od pet do osam stepeni jer nekontrolirano rashlađivanje prostorija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Također treba napomenuti da je potrebno čišćenje klima-uređaja prije početka ljetne sezone, jer iste mogu biti rasadnici raznih bakterija, prašine i alergena. Upravo smo bili svjedoci pojave opasne bakterije legionele, koja se u zadnjih par dana pojavila u Hrvatskoj gdje je u Zagreb zaraženo šestero ljudi, od kojih je troje preminulo. Svi su bili zaraženi putem vode. Ali, ova bakterija također može obitavati u klima uređajima koje nisu redovno čišćene i servisirane.

“U vanjskoj jedinici klima-uređaja često se nakupljaju prašina te lišće i drugi otpaci koji mogu ometati njen rad. Ovisno o tome gdje se nalazi vanjska jedinica klima-uređaja važno je da pažljivo očistite koristeći deterdžent za pranje posuđa i vodu. Isperite prljavštinu s rešetki i osušite površinu kako biste spriječili nakupljanje vlage, kazao nam je monter klima uređaja, koji dodaje da je mnogo važnije očistiti unutarnju jedinicu.

Vrhunac toplotnog vala

“Pažljivo uklonite prednju masku ili poklopac unutarnje jedinice kako biste izvadili filtere i pripremili ih za čišćenje. Filtere izvadite i operite pod mlazom tople vode kako biste uklonili nakupljenu prašinu i sve nečistoće. Za dubinsko čišćenje, možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i pričekati da se potpuno osuše prije nego ih vratite u klima-uređaj, naglasio je monter.

Vrhunac toplotnog talasa je bio jučer, gdje je Mostar bio najtopliji sa 40°C, a nekoliko lokacija u ostatku zemlje blizu je apsolutnog rekorda za jun mjesec.

Izdržati još malo, već do kraja dana rijetko može iznenaditi poneki pljusak. Danas najprije na zapadu, a u nedelju u većem dijelu ostatka zemlje popuštanje vrućina uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom.Više nestabilnog vremena tokom naredne sedmice koja neće biti vruća kao ova”, napisali su na Facebook stranici BH Meteo.