Magazin

Talog kafe svi bacamo, a oni su se sjetili da od toga naprave biznis – i eksplodirao je!

Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoline već je naširoko poznata stvar.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko mahnito reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.

Kompanija „Beyond Coffee“ iz Jagersborgadea u Kopenhagenu istakla se jednom zanimljivom idejom, koju sprovode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoline te promovisanje eko stila života.

Pomislite samo koliko se kafe dnevno popije u svijetu i koliko se taloga baca svakog dana – bilo u domaćinstvima, bilo u kafićima. Pa, dobro, šta sad?

Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih kafopija, u kompaniji „Beyond Coffee“ rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kafe koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovača!

I vi možete da počnete da prikupljate taloga kafe i postanete sam svoj uzgajivač gljiva.

Ohlađeni talog kafe pomješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri sedmice.

Najprije se tri nedjelje drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na sedmicu dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Napominju i kako je moguće uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.

Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od prodavnice kojoj ih potom prodaju. A isto tako možete kupiti i micelijum i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u vlastitom domu od svog taloga. Za samo mjesec dana imat ćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja gljiva proširio svijetom – pretpostavlja se da je trenutno riječ o 5.000 inicijativa koje se njime bave – ne morate ići u „Beyond Coffee“ po gljive ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratiti po jedan fora suvenir, piše nova.rs

Riječ je o čaši za kafu djelimično napravljenoj od taloga kafe. „Ova čaša ima miris kafe prije nego što je uopće natočite u nju“, poručuju zadovoljno, a uzgajivači dodaju: „Sve je ovo pola nauka – pola umjetnost!“

Prihvati notifikacije