BiH

SVI ALARMI UPALJENI Visoke temperature mogle bi dovesti do pomora pčela

Zimski period uglavnom je vrijeme mirovanja za biljni i životinjski svijet.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
ilustracija

Klimatske promjene i neoubičajeno visoke temperature u zimskom periodu ugrozile su poljoprivrednu proizvodnju.

Ogroman problem ove zime imaju pčelari s obzirom na to da toplo vrijeme mami pčele van košnica, a većina njih uglavnom ugiba u potrazi za hranom.

Proizvodnja, odnosno prinosi meda ove godine prema trenutnim procjenama bit će umanjeni.

Temperatura ove zime ide i preko deset stepeni i upravo je to razlog zašto pčele, tražeći hranu, napuštaju košnice.

– Osnovni problem što se pčela probudila iz svog zimskog sna, izašla vani i nema šta naći, napije se vode, prehladi se i 50% tih pčela se ne vrati.

Sad se pčela ponaša kao da je april, to nije problem da se u martu i februaru ne očekuju ekstremno niske temperature i onda će doći do prehlađenja tog legla.

Nema pčela puno da to leglo sačuva i onda smo u velikom problemu – pojašnjava pčelar iz Bihaća Mirsad Kurić za Federalnu televiziju.

– Pčelinja zajednica ima svoju viziju kako će se odvijati vrijeme te na taj način ona se sama razvija u tom periodu, odnosno prilagođava se klimatskim uvjetima, ali ne može se prilagoditi ekstremnim promjenama – naglašava njegov sugrađanin i također pčelar Armin Nuhanović.

Jedina solucija jeste približiti hranu pčelama.

– U ovom periodu imamo ‘nužno zlo’ koje moramo staviti, a to su pogače da znamo da nismo dovoljno pripremili ili da imamo bojazan da će nedostajati hrane unutar košnice.

U ovo vrijeme tečna hrana se ne dodaje izuzev samo pčelinje pogače – pojašnjava Nuhanović.

I iz Udruženja poljoprivrednika Federacije kažu kako su gubici neizbježni, a pored ostalog, zbog visokih temperatura moglo bi doći i do pomora pčela.

– Čudili smo se da su pčele počele izlaziti u januaru mjesecu što nikad nije zabilježeno, tako da ni to nije dobra situacija.

Znamo šta znači kad nema pčela, kad nestanu one, nestat ćemo i mi. Ovo nije dobro ni za šta, ni za ljude ni za poljoprivredu – istakao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Ipak, još je rano govoriti o gubicima, kažu pčelari. Stvarno stanje na pčelinjacima će se znati početkom aprila.

Prihvati notifikacije