BiH

Svečanost Rijaseta IZ povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je večeras upriličen program svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića.

FOTO: PREPOROD.INFO
FOTO: PREPOROD.INFO

Programu sadržanom od učenja Kur’ana, te interpretacija kasida i tekstova o domovini prisustvovali su uposlenici Rijaseta, rukovodstvo Islamskih zajednica Bošnjaka sa područja Muftiluka Zapadna Evropa i druge zvanice.

Učešće u ovom programu su uzeli članovi hora MIZ Sarajevo, naratori Nadira Hurem i Nedžad Abdić, te voditelj Edin Hamzakadić.

U okviru svečanosti obratio se Ismail-ef. Smajlović, predstavio program, organizatore i učesnike, te podsjetio da stihovi koji su citirani tokom svečanosti doprinose razumijevanju odnosa prema domovini.

Uvijek se govorilo o ljubavi prema domovini, a kada iz imamske i muallimske perspektive govorimo o tome, obično skrećemo pažnju na Poslanikov a.s. odlazak iz Mekke i iskaz kako je nikad ne bi napustio da mu nije naređena hidžra. Brojni autori i pjesnici, također, skreću pažnju na odnos prema domovini.

Neki od njih su, a to smo slušali kroz večeras i kroz ove stihove, podsjećali kako je ljubav prema domovini posebno izražena u momentima udaljenosti od nje – istakao je efendija Smajlović.

Prigodnu poruku na kraju programa je uputio Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini.

– Sa posebnim poštovanjem se u ovakvim prilikama sjećamo rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića koji je u teškim okolnostima poveo patriote u odbranu naše zemlje. Danas kada uživamo slobodu u domovini, trebamo biti svjesni da ta sloboda nije stečena jednostavnim putem.

Bosna i Hercegovina je danas cjelovita i odbranjena, a njen napredak se ne može zaustaviti. Ogromna većina njenih državljana želi mir, stabilnost i prosperitet, a ona će se vratiti na ono što je uvijek bila; prostor na kojem zajednički i u međusobnom poštovanju žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – poručio je Softić.

U zaključnoj poruci je istakao kako su svijest i razmišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine neodvojivi od onoga što su razmišljanja dobronamjernih ljudi.

– Jedina zajednička budućnost Bosne i Hercegovine je ona koja je prihvatljiva svim dobronamjernim ljudima u ovoj zemlji i kao takvu ćemo je graditi – zaključio je Softić.

Svečanošću je završen dvodnevni susret članova Rijaseta sa rukovodstvom krovnih organizacija sa područja Muftiluka Zapadna Evropa, tokom kojeg su predstavljene informacije članova Rijaseta i rukovodilaca organizacionih jedinica, kao i izvještaji rukovodstva Islamskih zajednica sa područja ovog Muftiluka, prenosi Preporod.info.

Prihvati notifikacije