Sarajevo

Svečano otvoren Park u Kampusu UNSA

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike, te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

FOTO: UNSA
FOTO: UNSA

Profesor dr. Rifat Škrijelj istakao je da je otvaranje Parka u Kampusu Univerziteta u Sarajevu za njega kao rektora UNSA veoma značajan trenutak.

– Kad sam 2016. započeo svoj rektorski mandat realnost ovog prostora na kojem smo se danas okupili bio je krajnje neprihvatljiv i neugodan ambijent uništene infrastrukture i zapuštenog prostora u potpunoj suprotnosti sa poimanjem urbanog i univerzitetskog prostora i zajednice – podsjetio je rektor Škrijelj.

Naveo je i da se danas nalazimo u samom središtu jednog uređenog prostora zasnovanog na arhitektonsko-urbanističkom rješenju stručnjaka i osnovnom konceptu prostorne organizacije koji je vođen principom, ne parka u Univerzitetu, već Univerziteta u parku.

– Kao što smo uredili park, tako uređujemo i druge procese koji su od strateškog značaja za održivi razvoj Univerziteta u Sarajevo. Budite uvjereni da će, poput ovog parka, i Univerzitet u cjelini biti ostvarenje vizija i znanja ljudi koji su iskreno posvećeni Univerzitetu u Sarajevu na dobrobit svih njegovih studenata i profesora –  naglasio je i poručio rektor Škrijelj.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da se svaki napredak rađa iz nezadovoljstva, te da zadovoljni nikad nećemo biti ako ne napredujemo.

– Niko nije mogao biti zadovoljan prostorom Kampusa posljednjih decenija. Teško da je postojala eksplicitnija slika nebrige i bahatosti prethodnih vlada kao u mraku, šiblju i divljem rastinju Kampusa. Ne zaboravimo, ovaj prostor pored toga što je bio ruglo grada, predstavljao je i opasnu zonu – rekao je premijer Forto.

Prihvati notifikacije