Kolumne

Sve su prilike da lijeka nema

Svi se slažu da imamo kontrolisanu krizu i karcinomnu lopovsku vlast. To kažu vrhunski sociolozi. Svi pokazatelji to kažu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U regiji imamo najniže plate, najniže penzije, najniži DBP, najnižu zaposlenost i tako redom. Sve su prilike da lijeka nema. Sve više liči na priču o nadriljekaru kojem se jadi oboljeli od sifilisa u kasnoj fazi bolesti. Nadriljekar ga tješi i kaže da se ne brine.

Bolesnik sav sretan. “Ljekar” mu kaže: “Samo će otpasti”. Eto tako mi liči ova naša trka oko vlasti. Očito da je prilika bila da se ovo ne desi.

Narod je to želio. Isto što onaj mahniti gradonačelnik iz Istočnog Sarajeva tvrdi da Sarajevo nije bilo u okruženju i izloženo ubijanju nedužnih građana. Imao sam “sreću” boraviti dvije godine u opkoljenom Sarajevu i vidjeti šta znači granatiranje grada.

Danas se to zaboravlja. Sve naše tragedije ovih 30 godina se kapitaliziraju u ovoj borbi za vlast. Zato i ovo što imamo 1. februar 2023. godine liči mi na onu priču o nadriljekaru i oboljelom pacijentu. Sve mi više liči da za ove budalaštine u BiH nema lijeka.

Džabe ovi iz zapadnih demokratija muče ovog “našeg” Visokog predstavnika. Čovjek se “batrlja” i trudi da nas “izvuče iz blata”. Džabe. Valjda odgovor može dati “spavač” . Ne onaj u mandatu predhodnog Visokog predstavnika. Rješenje je kod onog pravog sa stećka, pjesnika Maka Mehmedalije Dizdara, u zbirci pjesama: “Kameni spavač”.

Stećci svjedoče da je Bosna vječna. Na kraju će otpasti oni koji su je zarazili nacionalizmom i fašizmom da bi vladali i narod pljačkali. Doće vrijeme da će sami otpasti.

Prihvati notifikacije