BiH

Sud BiH odbio prijedlog da se pritvori general Atif Dudaković

Sudu Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Atif Dudaković

Kako nam je kazao Dudakovićev advokat, odbrana je očekivala ovakvu odluku Suda BiH navodeći da je general nevin, potvrđeno je za N1

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, zbog kršenja mjera zabrane. Prijedlog je uputilo Tužilaštvo BiH. Odluka će biti ubrzo poznata. Mjera je predložena zbog govora Atifa Dudakovića u sali Općine Novi Grad povodom Dana Armije RBiH.

Tužilaštvo je na ročištu posebno isticalo rečenicu: “Moramo biti jedinstveni u odbrani države”. Prema njihovom mišljenju, to je utjecanje na svjedoke u ovom predmetu.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH Dudakovića i dr. tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Cilj napada, kako je navelo Tužilaštvo, nije bilo samo osvajanje vojnih ciljeva nego etničko čišćenje teritorije, sistematsko uništavanje imovine, te plansko i organizovano uništavanje oko 38 pravoslavnih vjerskih objekata.

Tužilaštvo BiH je naznačilo da je Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Republike BiH naređivao, planirao, dogovarao i podstrekivao zločine i progon stanovnika srpske nacionalnosti.

Inače, optužnicom se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, civila uglavnom starije dobi i ratnih zarobljenika, te uništavanja 38 hramova, crkava i drugih vjerskih objekata.

Prihvati notifikacije