BiH

Sud BiH: Fazlović oslobođen od optužbe za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine je danas izrekao prvostepenu presudu kojom je Hazim Fazlović oslobođen od optužbe, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda.

FOTO: SUDBIH.GOV.BA
FOTO: SUDBIH.GOV.BA

Fazlović je oslobođen od optužbe da je, obavljajući dužnost komandanta 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, mogao znati o postupcima pripadnika interventne jedinice iz sastava 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH 8.3.1993. godine tokom borbenih dejstava u rejonu sela Boderište, a koje se nalazilo u zoni odgovornosti 108. pješačke brigade HVO.

Konkretno, oslobođen je optužbe da je mogao znati da su pripadnici spomenute jedinice zarobili jedanaest vojnika VRS, te ih zlostavljali i u konačnici lišili života, s obzirom na to da je znao da je ta jedinica radi izvođenja borbenih dejstava pretpočinjena pod komandu 108. pješačke brigade HVO, te je bio na poprištu, slijedom čega je propustio da poduzme sve nužne i razumne mjere kako bi počinioci bili kažnjeni za djela opisana u tački 1. optužnice, navodi se u saopćenju.

Prihvati notifikacije