Magazin

Stomatolog otkriva koje namirnice treba izbjegavati ako želite zdrave zube: Jedna će vas šokirati

Dvije namirnice sa liste su iznenađujuće zdrave - samo ne po vaše zube. Znate već zubare, godinama nam govore kako treba da se klonimo slatkiša i gaziranih sokova.

FOTO: PIXABAY/GERD ALTMANN
FOTO: PIXABAY/GERD ALTMANN

Ali, to nije jedino što predstavlja opasnost po zdravlje naših zuba. Stomatolog dr Džehva za “Dailymail” otkrio je manje poznata jela i pića koja treba da izbegavamo.

Kurkuma

Iako se kurkuma smatra najbenefitnijim dodatkom ishrani, superzačinom za mozak i tijelo, ipak nije savršena.Naime, u fit barovima i kafićima pojavio se šejk, mješavina orahovog mlijeka i iscjeđenog korjena kurkume, koji znatno pogoršava bjelinu vaših zuba.

FOTO: PIXABAY/ STEVE BUISSINNE
FOTO: PIXABAY/ STEVE BUISSINNE

Ona je sama po sebi žuta, te je boja i te kako lako prenosiva na vaše zube, pogotovo ako je konzumirate u obliku tečnosti.

Mnogi dodaju kurkumu i u kafu, kako bi dobili dodatnu energiju, a efekat je isti.Posebno je štetna za ljude koji imaju vinire jer se diskoloracija vidi.

Karamele

Karamele su možda ukusne ali, pune su šećera. Stoga, nije iznenađujuće što nisu omiljene među stomatolozima. Nikada ne bih pojeo karamelu jer je užasna za zube. Šećer je jedan od glavnih uzročnika karijesa – kaže dr Džetva.

FOTO: PIXABAY/ AC WORKS CO., LTD.
FOTO: PIXABAY/ AC WORKS CO., LTD.

Ali nije u pitanju samo sadržaj šećera u karamelama koje dr Džetva ne preporučuje, već i njihova ljepljiva i tvrda tekstura. Lako je slomiti zub dok grizete karamelu, također one se zadržavaju na zubima duže nego druge namirnice, zato i stvaraju više karijesa, a to je veliki problem za ljude koji imaju proteze, krunice, plombe, itd. – govori stomatolog.

Pržena hrana

Hrskava užina i pečena večera sadrže mnogo zasićenih masti, te su izuzetno štetne po vaš struk, ali i po osmijeh. Zubari navode da vam hrskavo mesnato jelo može okrznuti zube.Istraživanja sugerišu da je prevalencija napuklih zuba oko 80 posto kod ljudi starijih od 40 godina.

FOTO: PIXABAY/SHARON ANG
FOTO: PIXABAY/SHARON ANG

Ponekad ljudi i ne shvataju da im je zub napukao, ali osjećaju osjetljivost u tom dijelu, posebno kada su izloženi visokim ili niskim temperaturama. Pukotine u zubima mogu biti uzrokovane mnogim stvarima, ali najčešće je za to kriva hrskava hrana. Čestice hrskave hrane takođe mogu da se zaglave u žljebovima vaših zuba, uzrokujući karijes tokom vremena – ističe dr Džetva.

Masline

Bogate antioksidantima i vitaminom E, masline mogu biti veoma zdrava užina.Ali možda ćete željeti da pripazite na one sa košticama. Ako slučajno zagrizete bez opreza – možete oštetiti zube.

FOTO: PIXABAY/VAGELIS DIMAS
FOTO: PIXABAY/VAGELIS DIMAS

No, nisu u pitanju samo masline, svako voće sa košticama može oštetiti vaše zube, od trešanja, urmi pa sve do breskvi.