Magazin

Stomatolog otkrio koje namirnice nikad ne bi jeo: Uzrokuju propadanje zuba, karijes i žutilo

Stomatolozi uvijek savjetuju da ne jedemo previše slatkiša kako bismo spasili zube, ali postoji i neka druga hrana koju treba izbjegavati ako želite savršene zube.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Prema stomatologu sa sedištem u Londonu i osnivaču „Bespoke Smile“, dr Semu Jetvu, neke namirnice su lošije po zube od ostalih.

Neke mogu da požute vaše zube, oštete gleđ, pa čak i izazovu njihovo pucanje.

Evo pet namirnica koje, prema mišljenju stomatologa mogu da oštete vaše zube.

Tvrda hrana

Svinjski čvarci, na primjer, mogu da budu ozbiljan problem za vaše zube.

Ovaj hrskavi prilog ima potencijal da izazove pojavu pukotina, kao i propadanje tokom vremena.

To može dovesti do osjetljivosti i bola i potrebe za plombama.

Dr Jethva je rekao za MailOnline da se pukotine obično svode na probleme sa ugrizom, ali su takođe uzrokovane jedenjem hrane kao što su čvarci ili grickanje zrna kokica.

Tragovi ove hrskave hrane mogu da se zaglave u vašim zubima i tako izazovu karijes tokom vremena.

Masline

Još jedna hrana koja može da nanese štetu su masline, smatra stomatolog. Iako su odlična užina, koštice koje se kriju u njima mogu biti opasne.

Ukoliko jako zagrizete košticu može doći do pojavljivanja pukotine na zubu.

Ovaj rizik se povećava sa godinama kako naši zubi postaju slabiji, dodao je dr Jethva.

Kurkuma

Kurkuma je postala nešto poput „superhrane“ kada je u pitanju naše zdravlje zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

Ipak za naše zube, najbolje je da potrošnju svedemo na minimum ako želimo da ostanu biserno bijeli.

Jarko žuto-narandžasti začin, uobičajen u kariju i toplim pićima sa mlijekom, može da ih oboji u istu boju, upozorova stomatolog.

Još je gore za svakoga ko je imao tretman izbeljivanja ili ako imate fasete.

„Posle tretmana izbjeljivanja vaši zubi mogu da budu podložniji mrljama i iako porcelanske fasete ne bi trebalo da budu obojene kurkumom, vaši prirodni zubi mogu, a pošto su vaše fasete usklađene sa vašim prirodnim zubima, fasete će se isticati. “

Karamele

Ukoliko želite da vam zubi izgledaju lijepo najbolje je da izbjegavate karamele – ili bilo koje druge izuzetno ljepljive slatkiše.

Ovo je djelimično zbog visokog sadržaja šećera – koji je jedan od glavnih uzroka karijesa – ali i njihove teksture.

„Činjenica je da se drže za zube duže od većine namirnica, što znači da je veća verovatnoća da će izazvati karijes, ali njihovom ljepljivom teksturom mogu da predstavljaju velike probleme za ljude koji imaju plombe, krunice, proteze jer tako ljepljive mogu da pomjere ili čak izvuku bilo šta od toga“, rekao je on.

Tvrde bombone

Stomatolog „po svaku cijenu“ izbjegava tvrde šarene bombone koje djeca obožavaju. Rekao je da mogu da izazovu pukotine, strugotine, karijes i kvarenje zuba, a sadržaj im je u potpunosti od šećera.

Kada ih pojedete, bakterije počinju da se stvaraju u ustima i kiselina počinje da rastvara površinu zuba – ovo predstavlja prvu fazu propadanja, prenosi The Sun.

Prihvati notifikacije