Svijet

Stoltenberg: Putinova strategija neće uspjeti

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg snažno je u petak osudio nove ruske raketne napade na Ukrajinu, naglasivši da ruska strategija u toj zemlji neće uspjeti.

FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Pokušaji da se ukrajinski narod liši vode, struje i grijanja namjeran je napad na civile, rekao je Stoltenberg u intervjuu za dpa u Brisel.

Kremlj mjesecima bombardira ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Rusija je u petak izvela nove napade širom Ukrajine, uključujući Zaporižju, Mikolajiv, Vinicu, Poltavu, Dnjepropetrovsk i Harkiv. Gađan je i Kijev, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “pokušava zimu iskoristiti kao oružje, nastojeći slomiti ukrajinski narod kako bi potkopao njegovu potporu ukrajinskoj samoobrani”, rekao je Stoltenberg.

Pročitajte još

No glavni sekretar NATO-a uvjeren je da Putinova strategija neće uspjeti.

“Historija nas zapravo uči da ovakva vrsta brutalnih napada na civile ne slabi volju za pružanjem otpora, nego je samo jača”, rekao je.

Stoltenberg također vjeruje da je Putin počinio veliku pogrešku podcijenivši odlučnost članica NATO-a da pomognu Ukrajini.

“Saveznici NATO-a pružaju potporu Ukrajini nezapamćenih razmjera i jasno su dali do znanja da će je podržavati dokle god bude potrebno”, rekao je.

Prihvati notifikacije