Magazin

Statistika je jasna - Najviše beba na svijetu rađa se baš na ovaj datum 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Vrijeme praznika je mnogim ljudima omiljeni dio godine. Tada skoro svi uživamo sa porodicom, damo sebi oduška kada su hrana i piće u pitanju i provodimo mnogo vremena sa svojim partnerom. 

Tradicija je da se za vrijeme određenih praznika, kao što je na primjer Nova godina, poželi želja, ali koja je vjerovatnoća da većina stanovnika Zemlje poželi istu stvar – bebu? 

Statistički podaci pokazuju da se najveći broj djece širom sveta rađa upravo u septembru, odnosno tačno devet mjeseci posle Nove godine. 

Istraživanje univerziteta Harvard govori da je najviše ljudi na planeti rođeno 16. septembra i nacionalna statistika govori u prilog tezi da najveći broj djece na Balkanu spada u “praznične” bebe, koje su začete za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. 

Prema posljednjim raspoloživim podacima za 2021. godinu, najviše beba rođeno je 14. septembra 2021.   

Američki magazin Times objavio je 2017. godine da se najveći broj beba u Americi rađa 9. septembra, a sljedeći datum kada najveći broj Amerikanaca proslavlja rođendan jeste 20. septembar. 

Ukoliko ste rođeni bilo kog dana u godini, osim 29. februara, vjerovatnoća da ćete upoznati osobu koja je rođena istog dana kao i vi iznosi jedan prema 365 u bilo kojoj zemlji svijeta, što u procentima iznosi 0,274. Kako se procjenjuje da broj stanovnika na zemlji iznosi 7,8 milijardi, to u teoriji znači da dijelite datum rođenja sa više od 20 miliona ljudi. 

Zanimljivosti o septembarskoj djeci 

Istraživanja su pokazala da su deca rođena u septembru bolji učenici, da vole sport i duže žive od svojih vršnjaka. Rezultati više studija govore da su ovi mališani za 20 posto uspješniji u školi i samim tim upisuju elitnije univerzitete. 

Po prirodi nisu agresivni, pa osobe koje su u horoskopu Djevice ili Vage imaju manje šanse da završe u zatvoru zbog zločina. 

Pojedine studije su pokazale da su jesenja djeca uspešnija u sportu i da imaju bolje fizičke predispozicije, ali su sklonija alergijama na određene namirnice kao što su mlijeko, jaja i kikiriki. Ako je vjerovati statistici, septembarska djeca se rađaju s malom težinom i u prosjeku dolaze na svijet sedam dana ranije nego proljetne i ljetnje bebe. 

Istraživanje univerziteta u Chicagu, u kom je učestvovalo 1.500 stogodišnjaka, pokazalo je da osobe rođene u septembru i oktobru najčešće dožive stotu. 

Naučnici tvrde da je to zbog toga što su rano izloženi sezonskim infekcijama, čime se jača imunitet. 

Prihvati notifikacije