BiH

Šta zakon kaže kad se i gdje se ističe zastava Bosne i Hercegovine?

Tema zastave Bosne i Hercegovine zahvaljujući novom ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću opet je aktuelizirana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Zastava Bosne i Hercegovine koja se podigla na Humu

Čini se da se pojedinci svjesno upuštaju u kršenje zakona.

Protokol je dužan osigurati da nema propusta i da se na vrijeme i jedna i druga strana obavijesti o procedurama koje nalaže predstavljanje na državnom nivou i prilikom službenih posjeta diplomata.

U vezi konkretnog slučaja, zvaničnih posjeta ministra vanjskih poslova sa drugim ministrima i predsjednicima država Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine u svom članu 5. pored ostalog kaže da se “zastava Bosne i Hercegovine zvanično ističe na nivou države Bosne i Hercegovine” i “prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturnoumjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena”!

U nastavku ćemo citirati član zakona kako se i gdje se Zastava Bosne i Hercegovine zvanično ističe na nivou države:

Pročitajte još

– na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i njegova tri ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije nakon njenog formiranja, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajednickih institucija ili institucije kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama;

na svim zgradama diplomatskokonzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine;

prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inostranstvo i njihovog povratka iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu;

na službenim prevoznim sredstvima koja koriste članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine;

prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturnoumjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena;

na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine.

U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine. Zvanično isticanje zastave u entitetima i nezvanična upotreba zastave regulisat će se posebnim zakonom.

Prema Članu 6. istog zakona navodi se i: Nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kažnjivo djelo!

Detaljnije o članovima Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine pročitajte OVDJE.

Na osnovu ovih stavki iz zakona može se zaključiti da svaki predstavnik Bosne i Hercegovine koji je u zvaničnoj službenoj posjeti drugim ministrima i predsjednicima, a koji dozvoli da mu se zemlja ponizi tako što se ne poštuje zemlja iz koje dolazi i koju predstavlja ne zaslužuje ni da je predstavlja.

Bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković imala je propusta u svom radu kao i svaki političar, ali jedno se mora priznati poštovala je obilježja države koju je predstavlja i čak je potpisala odluku kojom se uređuje i usko koordinira postupanje zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništva BiH kada je riječ o upotrebi grba, zastave i državne himne BiH. Bilo bi lijepo da i gospodin Konaković pročita zakon i pravila ove zemlje.

Ako sami ne poštujemo sebe, jezik, zemlju iz koje potičemo i sve što ona jeste, ne možemo tražiti poštovanje drugih!

Prihvati notifikacije