Region

Šta se događa na sjeveru Kosova: Kosovska policija negira izjave Vlade Srbije

Nakon incidenata u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je optužio Albina Kurtija da je poslao policiju sa dugim cijevima

FOTO: AA
FOTO: AA

Kosovska policija je u vezi najnovijih dešavanja u sjevernim opštinama saopštila da su neistinite i tendenciozne izjave predstavnika Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije kojima se odgovornost za današnje incidente na sjeveru Kosova prebacuju na Kosovsku policiju, prenosi Anadolija.

Nakon incidenata u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je optužio premijera Kosova Albina Kurtija da je “poslao policiju sa dugim cijevima da nasilno pripremi teren za svoje nelegalne izbore”.

Iz Policije Kosova je saopšteno da takve izjave srbijanske kancelarije imaju za cilj oštećenje i stvaranje narativa kroz koje se atakuje na profesionalizam, legitimitet i ustavnu misiju Kosovske policije za red i zakon na cijeloj teritoriji Kosova.

FOTO: AA
FOTO: AA

“Kriminalne grupe koje vrše nezakonite radnje kojima narušavaju slobodu i bezbijednost građana teže da ove radnje pripišu redovnim jedinicama Kosovske policije, koje svoje dužnosti obavljaju sa velikom odgovornošću”, navode iz policije.

Dodaje se da su jedinice policije za javni red pomagale službenicima opštinske izborne komisije u kancelarijama opštinske izborne komisije, koje se nalaze u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, u obavljanju njihovih zakonskih poslova i ovlašćenja.

“Sve policijske radnje provedene su u skladu sa zakonom u pružanju tražene pomoći državnim organima CIK-a. Pozivajući se na situaciju na terenu, obavještavamo da su oštećenje kancelarijama Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici načinile maskirane, nasilne osobe/grupe koje su koristile opasna sredstva, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje”, saopštavaju iz Kosovske policije.

Dalje se navodi da Kosovska policija i KFOR istražuju mesto događaja, kako bi očistili područje, dok policija intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i provođenju stručne istrage za privođenje počinilaca ovih krivična dijela pred organe pravosuđa.

FOTO: AA
FOTO: AA

Iz Kosovske policije uvjeravaju građane da je bezbjednosna situacija na Kosovu, uključujući i opštine na sjeveru zemlje, stabilna i pozivaju sve da budu mirni, da sarađuju sa Kosovskom policijom i da ne nasijedaju na dezinformacije i tendenciozne izjave i neistine.

Predhodno je predsjednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniqi na sastanku CIK-a izjavio da nakon incidenata koji su se danas dogodili na sjeveru, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri sjeverne opštine. On je naglasio da se vidi da je pristup sjeveru ograničen i da je nepravedno ugrožavati živote funkcionera CIK-a.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

U međuvremenu su raspisani i prevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih skupština opština podnijeli ostavke.

Prihvati notifikacije