Život

Spektakl na Željavi: "Bit će to utrka za pamćenje, stiže 800 oktanskih zvijeri iz cijele regije"

Željava, skriveni Titov aerodrom 12 je godina građen u tajnosti. Jedan njegov dio je u Hrvatskoj, a drugi u Bosni i Hercegovini. Otvorio se 1968. godine i postao jedinim ukopanim aerodromom u Europi, veći tog tipa nalazio se samo u Kini.

FOTO: USKINFO.BA
FOTO: USKINFO.BA

Željava je 24 godine bila ponos Jugoslavije, sve dok nije došao rat. Vojska JNA 1992. ju je minirala s 50 tona eksploziva i učinila neupotrebljivom. Takva, napuštena, ostala je sve do danas.

To će se promijeniti. Na Željavu, naime, dolazi 800 automobila koji će se 24. i 25. septembra na prvom izdanju “Balkan‘s Finest Competition” natjecati u četiri automobilističke discipline: utrci ubrzanja, natjecanje u vizualnom dojmu dorada, u driftanju i nadmetanje u kvaliteti ozvučenja. U sklopu događaja na Željavi će se održati i izložba rijetkih i luksuznih auta.

Ovo je presedan, ovo je revitalizacija Željave – govori nam organizator Zlatko Ružnić, predsjednik udruge NLO 505 iz Kapele Koreničke. Navodi kako je idejni začetnik utrke, a ovo mu je prva takva manifestacija koju organizira. U projekt je krenuo prije šest mjeseci i nije očekivao koliko će sve biti zahtjevno. No, na kraju je uspio. Riješio je svu papirologiju, dobio potrebne dozvole i sada se nada posjeti od nekoliko hiljada ljudi.

Osigurali smo 20 hiljada narukvica za posjetitelje – otkriva Ružnić. Gledatelji će se okupiti na pisti broj jedan gdje će se održati sve discipline. Svjedočit će utrkama automobila koji za samo nekoliko sekundi dostižu 100 kilometara za sat, a za svojih 1500 konjskih snaga auti će ići i brzinom od oko 300 km/h. Za takvo nešto bit će potrebna i uređena pista, bez raslinja i, naravno, velikih rupa.

Ružnić je naveo da se kraju privode završni radovi uređivanja i asfaltiranja Željave, piše USKinfo.ba.

Aerodrom je već dugo napušten, ali infrastruktura nije propala. Ona je napravljena da traje. Priroda je uzela svoje. Raširila se – priča.

Kao motivaciju za organiziranje utrke, uz revitalizaciju tajnog aerodroma, ističe daljnjim razvijanjem tog predjela Hrvatske u kojem se, kaže, skriva veliki potencijal zbog blizine Plitvičkih jezera. Utrka na Željavi održat će se na Hrvatskoj strani aerodroma, no kako bi sve organizirao Ružnić se javio i vlastima u BiH od kojih je dobio pismo podrške.

Namjeravao je tražiti i otvaranje privremenog graničnog prijelaza na samom aerodromu, no pokazalo se kako je namjera suviše kompleksna da bi se papirologija riješila na vrijeme. To će probati organizirati, komentira, sljedeće godine.

Prihvati notifikacije