Magazin

Smije li se jesti napuklo jaje: Evo koliko može stajati da se ne razviju opasne bakterije

Jaja se sastavni dio svakodnevnog jelovnika. Sva jaja imaju osjetljivo pakovanje pa nije neuobičajeno da s vremena na vrijeme neko pukne.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Šta uraditi s tim napuklim jajetom treba li ga baciti ili je ipak sigurno za jelo?

Pročitajte još

U većini slučajeva, jaje koje je puklo treba baciti, posebno ako niste sigurni koliko dugo stoji puknuto. Naime, napuklo jaje u sebi može imati razne bakterije, među kojima je najpoznatija salmonela. Najčešće se trovanje salmonelom može manifestovati u obliku proljeva, bolova u stomaku, povraćanja i povišene temperature, a procjenjuje se da samo jedno od 20 hiljada jaja sadrži salmonelu. Ipak, jedno je istraživanje iz 1996. pokazalo da je do 93 puta veća vjerovatnoća da ćete se razboljeti od napuknutog jaja nego od neoštećenog.

Dakle, ako primijetite napuklo jaje, najsigurnije je baciti ga, osim ako znate da ste ga vi slučajno razbili na putu do kuće ili u kuhinji. U tom slučaju razbijena jaja bez ljuske što prije prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u frižideru najduže dva dana.