Rade se od samo pet sastojaka, a prva tura na stolu će se naći za manje od 15 minuta od početka izrade.
Budući da se uštipci spremaju bez puno muke oduvijek su bili jedan od omiljenih brzih zalogaja na ovim prostorima.
Rado se jedu u mnogim krajevima, a katkada imaju i različite nazive iako je u osnovi to isti ili u najmanju ruku vrlo sličan recept. Ova varijanta ističe se po zaista kratkom vremenu pripreme, pa je svakako probajte ako ste ljubitelj ovog jela. Jedino što je zaista važno je dobro rasporediti prašak za pecivo po cijelom tijestu kako bi se ono tokom pečenja lijepo napuhnulo, te postalo šupljikavo, meko i prozračno, piše Recepttura.
Sastojci:
250 ml jogurta
1 jaje
15 g soli
400 g glatkog brašna
8 g praška za pecivo
ulje za prženje
Priprema:
U veću posudu sipati jogurt i dodati jaje. Umutiti pjenjačom, dodati sol i opet sve izmiješati. Zatim ubaciti dio brašna i dio praška za pecivo te početi ručno miješati. Po malo dodavati brašno i prašak za pecivo te zamijesiti glatko tijesto.