Magazin

Šest namirnica i pića za koje ne biste rekli da sadrže alkohol

Možda ćete se iznenaditi kad saznate da se u nekim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo nalazi alkohol, ponekad i u većim količinama nego u pivima s niskim postotkom alkohola.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
ilustracija

Zapravo, samo jedna banana može sadržavati otprilike 0.2 posto alkohola po volumenu (ABV-a), navodi Abbeycare, klinika za odvikavanje. Zrele banane mogu imati dvostruko više.

Pšenični i raženi hljeb sadrži manje od 0.29 posto ABV-a, pokazala je studija iz 2016. objavljena u Journal of Analytical Toxicologyju.

“Tokom procesa dizanja, kvasac fermentira ugljikohidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentirana hrana vjerovatno će sadržavati tragove alkohola”, kaže dijetetičar Duane Mellor sa Univerziteta Aston u Birminghamu.

Kako navodi Index, voćni sokovi također mogu sadržavati alkohol. Na primjer, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0.086 posto ABV-a, sok od narandže 0.073 posto, a sok od jabuke 0.026 posto. Jogurt od višanja ima 0.02 posto ABV-a.

Bilo koja hrana koja ima manje od 0.5 posto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1.2 posto ABV-a kategorizira kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.

Prihvati notifikacije