Politika

Semir Efendić: SDP dovodi u pitanje postojanje Osmorke

Nazivati nas izdajicama i ovako reagovati je u najmanju ruku čudno", izjavio je za N1 predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, podsjećajući da je njegova stranka napustila Osmorku na državnom nivou.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Ljutnju i upozorenja kolega iz SDP-a zbog izbora državnih delegata vidi kao neosnovanu. Dok tvrdi kako burne reakcije proizilaze iz unutrašnjih problema SDP-a, pitali smo ga šta je sudbina koalicije na federalnom nivou, kao i to da li je već kontaktiran iz Stranke demokratske akcije.

U centrali SDP-a u toku je sastanak kolegija stranke, nakon niza prozivki njihovih zvaničnika da koalicioni partneri trebaju odgovoriti za ‘izdaju’ po pitanju glasanja za delegate za Dom naroda PSBiH, gdje, na kraju, neće zasjesti niti jedan SDP-ovac.

Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ovakve optužbe, kaže, smatra čudnim, s obzirom da je njegova stranka, zajedno sa NES-om, koaliciju na državnom nivou napustila prije izvjesnog vremena, a saradnju planirala nastaviti na federalnom.

Pročitajte još

Uoči sutrašnjeg susreta koalicionih partnera, pitali smo ga upravo to – da li Osmorka uopće postoji na nivou FBiH?

“Neočekivano je da upravo SDP kao najveća stranka dovodi u pitanje postojanje Osmorke. Vidjet ćemo. Vjerujem da je reakcija SDP-a uzrokovana njihovim unutrašnjim problemima”, tvrdi on, ipak, napominjući da su prijetnje do sada stigle samo od potpredsjednika Vojina Mijatovića, ali ne i od ostalih ljudi sa vrha SDP-a.

Efendić podsjeća da se delegati se u Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH biraju iz Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje SDP ima dva Bošnjaka. Delegati u Dom naroda FBiH, prethodno, stižu iz kantonalnih skupština, gdje je, tvrdi Efendić, SDP u jednom momentu snagu prepustio Narodu i pravdi.

“Oni su u četiri kantona dali mogućnost da Narod i pravda ima svoje delegate – oni su svu svoju snagu iz kantonalnih skupština dali toj stranci. Interesantno je zašto od njih nisu tražili taj glas, pogotovo nakon što je poznato da NES i SBiH već dvije sedmice nisu dio koalicije na državnom nivou. Možemo stvari postaviti i ovako: Ako smo iskreni partneri na federalnom nivou, zašto bi kolegama smetalo da mi imamo svoje delegate na državnom?”, upitao je Efendić.

Shodno navedenom, po Efendiću, SDP nema nikakvog razloga za ljutnju.

Tvrdi ujedno, da njegova stranka nije dio nikakvih kalkulacija, a kao primjer navodi funkcionisanje većine unutar federalnog parlamenta, prilikom, primjerice, usvajanja budžeta prije nekoliko dana.

Dok napominje da Osmorku sutra očekuje sastanak, tvrdi da ga iz SDA nisu zvali. Ujedno, napominje i na dodatna neriješena pitanja koja će vrlo vjerovatno nastaviti potresati federalni nivo.

“To je pitanje mandatara Vlade Federacije BiH i prevazilaženja situacije u kojoj je očito da jedino SDA ima kandidata za predsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka koji je najavio da neće dati mandat vladi u FBiH. To nigdje u svijetu u demokratiji ne postoji. Ono što je nas najviše motiviralo da se okupimo jeste da promijenimo Vladu Federacije BiH. Ovo što se desilo za državni Dom naroda nema nikakve veze s tim”, ponovio je Efendić.

Ovakvim problemima u najavi, zaključuje Efendić, doprinijele su izmjene Ustava FBiH koje je Christian Schmidt nametnuo u izbornoj noći drugog oktobra 2022. godine, piše N1.

Prihvati notifikacije