Politika

SDA tvrdi da neće omogućiti četvrtog delegata SNSD-u: Pozivamo i druge da izbjegnu zakulisne kombinacije

Kolegij Stranke demokratske akcije, nakon sjednice održane u Sarajevu, saopštio je da čvrsto stoji iza stava da poslanik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS-a, neće poduzeti nijedan korak u tom pravcu, niti će svojim glasanjem omogućiti SNSD-u izbor četvrtog delagata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

FOTO: SDA
FOTO: SDA

“Pozivamo i poslanike drugih političkih partija, posebno SDP-a koji ima dva poslanika u klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata. Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa, već kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Kolegij SDA pozvao je Visokog predstavnika u BiH da u skladu sa svojim ovlastima interveniše i spriječi dodatno urušavanje pozicije Vijeća naroda u RS-u.

“Od OHR-a tražimo da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS”, navedeno je u Saopštenju.

Prihvati notifikacije