BiH

SDA TRAŽI REAKCIJU VLASTI: "Zašto šutite dok traje udar na suverenitet i teritorijani integritet BiH?"

Institucije države Bosne i Hercegovine dužne su da se konačno zvanično oglase o svim okolnostima pod kojima je na teritoriji Bosne i Hercegovine stacioniran helikopter i grupa službenika MUP-a Srbije, poručili su iz SDA.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Zabrinjavajuće je da se informacije o tome kriju od građana te da bez reakcije prolazi i potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS kao realizacija zaključaka usvojenih na “Svesrpskom saboru”.

Javnost mora znati da li su nadležne državne institucije dale saglasnost za stacioniranje srbijanskog helikoptera i potpisivanje sporazuma, i ako jesu ko je, iz kojih razloga i u skladu s kojim zakonima i propisima to učinio. Nezvanične informacije koje se plasiraju u medijima nisu dovoljne da se razjasne sve okolnosti i zabrinutost građana”, navodi se.

Dodaje se da je indikativno da inače glasni i pričljivi ministri iz Trojke o ozbiljnom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine šute već 24 sata.

“Ukoliko saglasnosti ne postoje, morala bi uslijediti hitna reakcija. Ako su saglasnosti date onda se o tome nadležni moraju zvanično očitovati.

Nedopustivo je i opasno pristajati na velikosrpski scenarij u kojem zvaničnici iz RS blokiraju nabavku novih i korištenje trenutno raspoloživih letjelica Oružanih snaga BiH u gašenju požara, a istovremeno davati saglasnost za dolazak srbijanskog helikoptera i policije.

Trenutna šutnja Trojkinih ministara jedino može značiti da su saučesnici u realizaciji ciljeva ‘Svesrpskog sabora'”, saopćila je SDA.