Svijet

Scholz poručio: Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Scholz je izjavio da njegova država Ukrajini neće isporučiti borbene avione te je istakao ono što smatra da je jedini način da se okonča rat u Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U intervjuu za list Tagesspiegel je poručio da je neprihvatljivo nadmetanje u isporuci oružja, a nakon što je Ukrajina zatražila da se napravi koalicija za borbene avione, koju bi činile američke letjelice F-16 i F-35, Eurofighter, Tornados, francuski Rafale i švedski Gripen. O ovome je govorio nekoliko dana nakon što je Njemačka odlučila da ipak isporuči tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

“Činjenica da smo tek donijeli odluku o (slanju tenkova) i da se sve više raspravlja o tome, to djeluje neozbiljno”, rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima, NATO nije u ratu protiv Rusije i neće dozvoliti eskalaciju. Potvrdio je da je spreman ponovo razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a posljednji put su razgovarali u decembru prošle godine.

Smatra da je razgovor nužan, ali je naglasio da je agresija Rusije na Ukrajinu neprihvatljiva i da će se situacija riješiti samo ako se ruska vojska povuče iz Ukrajine.

Prihvati notifikacije