BiH

Schmidt se upisao u Knjigu žalosti: Kraljica Elizabeta, historijska ličnost, značajno je osnažila svoju zemlju...

Visoki predstavnik Christian Schmidt upisao se u knjigu žalosti za njeno veličanstvo kraljicu Elizabetu II u Britanskoj ambasadi u Sarajevu, te je izrazio najdublje poštovanje za njenu posvećenost globalnom miru i suživotu.

FOTO: TWITTER / OHR
FOTO: TWITTER / OHR

“Klanjamo se s poštovanjem i zahvalnošću kraljici Elizabeti II kao istorijskoj ličnosti koja je, zahvaljujući dijalogu i svom autoritetu, značajno osnažila svoju zemlju, Evropu i svijet u mirnom suživotu”, navodi se u poruci koju potpisuje Schmidt.

Državna ceremonija kraljičine sahrane će se održati u ponedeljak, 19 septembra u Vestministerskoj opatiji – saopštila je Bakeingemska palata. Poslednja državna sahrana je tu bila održana za Vinstona Čerčila 1965. godine.

Nešto ranije kralj je taj dan odobrio kao praznik i kao kraj nacionlane žalosti. Tačno u podne u celoj zemlji će se održati dva minuta ćutanja.

Nakon ceremonije sledi još jedna povorka do kapelice Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, gde će uslediti poslednji oproštaj od kraljice. Ona će potom biti sahranjena u memorijalnoj kapeli kralja svog oca Džordža VI, kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor.

Prihvati notifikacije