Svijet

Sanchez traži snažnu poziciju za ministricu Terezu Ribera u budućoj Evropskoj komisiji

 Španija će tražiti višu poziciju u Evropskoj komisiji za ministricu energetike Terezu Riberu, izjavio je u srijedu premijer Pedro Sanchez.

FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA

Nakon nedjeljnih izbora za Evropski parlament, koji su učvrstili Sanchezov položaj kao vodeće ličnosti lijevog centra, 27 država članica Evropske unije trebalo bi da počnu pregovore o visokim pozicijama u komisiji, tijelu koje provodi politiku EU.

– Zalažemo se za snažnu poziciju u vezi s klimom u Evropskoj komisiji (EK) – kazao je Sanchez u intervjuu za državnu TVE.

Pročitajte još

Svaka zemlja ima pravo imenovati jednog člana EK. Očekivalo se da će Ribera, tehnokrata koja je predvodila Sanchezovu Socijalističku partiju tokom izbora, biti izabranica Španije.

Ribera je šest godina bila španska ministrica okoliša i predvodila je ambiciozni zeleni program, zagovarajući prelazak na ekonomiju bez emisija ugljika.

– Bit će to značajan gubitak za špansku vladu jer govorimo o ženi koja je hiperkompetentna i posvećena – kazao je, dodajući da već ima ideju ko će je zamijeniti u njegovoj vladi.

Tokom svog mandata, Ribera je bila uticajna u Briselu gde je bila zagovornik reforme energetskog tržišta Evropske unije.

Također je uvjerila svoje kolege da odobre gornju granicu cijena gasa u Španiji i Portugalu kako bi zaštitili potrošače od inflacije tokom krize troškova života koja je uslijedila nakon pandemije COVID-19, prenosi Reuters.