Magazin

S ovim odjevnim predmetom nikako ne smijete spavati: Loše utječe na vaše zdravlje

Neki tvrde da to pomaže u očuvanju čvrstoće grudi i sprječava prerano opuštanje, dok drugi slijede savjete poznatih osoba, poput ikone Hollywooda Marilyn Monroe, koja je tvrdila da uvijek spava s grudnjakom.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Međutim, unatoč estetskim razlozima, postavlja se pitanje je li nošenje grudnjaka tokom noći dobro ili loše za zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko potencijalnih negativnih učinaka nošenja grudnjaka dok spavate. Jedan od njih je negativan utjecaj na cirkulaciju krvi. Ako je grudnjak preuski ili ima udubljenje, može ograničiti protok krvi i pritisnuti prsne mišiće, otežavajući protok krvi do živaca u rukama i tijelu.

Osim toga, nošenje grudnjaka tokom noći, posebno onih uskih poput sportskih grudnjaka, može uzrokovati nelagodu i ometati kvalitetu sna. Čak i najmanje kontrakcije i pritisak mogu utjecati na udobnost tokom noćnog odmora. Jedan od potencijalnih problema koji može proizaći iz nošenja grudnjaka noću je iritacija kože. Brojne kukice i naramenice mogu neprestano trljati o kožu, izazivajući bol i nelagodu.

Niz je problema

Dodatno, redovno nošenje grudnjaka tokom noći može potaknuti hiperpigmentaciju kože, stvarajući tamne mrlje i neujednačenu boju. Konstantno trenje može stimulirati proizvodnju melanina, što može dovesti do promjene boje kože. Toplo i vlažno okruženje koje stvara nošenje grudnjaka noću također može biti idealno za razmnožavanje gljivica. To može povećati rizik od gljivičnih infekcija, posebno ako se povećava vlažnost ili temperatura.

Jedan od značajnijih aspekata je utjecaj na fiziologiju dojki. Studije ukazuju na to da noćno nošenje grudnjaka može negativno utjecati na limfni sistem, koji uklanja toksine iz dojki putem limfnih čvorova ispod pazuha. Tijesnost grudnjaka može blokirati drenažu limfnog sustava, ometajući izlazak toksina iz tijela. To može rezultirati pojavom edema i hroničnih upala dojki.

Stoga, iako postoji estetski motiv za nošenje grudnjaka tokom noći, važno je uzeti u obzir potencijalne negativne učinke na cirkulaciju, san, kožu, pigmentaciju, rizik od infekcija i fiziologiju dojki. Odluka o nošenju grudnjaka tijekom noći trebala bi se temeljiti na individualnim potrebama i udobnosti, uzimajući u obzir i zdravstvene faktore.

Prihvati notifikacije