Svijet

Ruski državni medij: Kolinda neće biti nova šefica NATO-a, predobra je s Putinom

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je analizu o mogućoj nasljednici glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, pri kojoj spominje i bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Navodi da će na tu poziciju najvjerojatnije doći kanadska vicepremijerka Chrystia Freeland jer NATO namjerava za svog čelnika sada postaviti ženu koja je istovremeno i rusofob.

“Više nije tajna da je zamjenica premijera Kanade unuka Mihaila Komjaka, Ukrajinca koji je tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Poljskoj radio kao glavni urednik nacističkih novina na ukrajinskom jeziku Krakow Vesti”, piše RIA Novosti.

Grabar-Kitarović ima normalne odnose s ruskim predsjednikom

“Pojava potomka nacističkog saradnika i njegovog ideološkog nasljednika na poziciji glavnog saradnika NATO-a bit će simbolična prekretnica u učvršćivanju smjera savremenog zapadnog svijeta prema konačnom opravdanju ideja nacizma; barem u onom segmentu koji govori o potrebi uništenja Sovjetske Rusije”, dodaje RIA.

Ruska državna agencija navodi kako, naravno, još uvijek nije sigurno hoće li Freeland doći na tu poziciju, ali da u NATO-u postoji prešutni dogovor da sljedeći čelnik ove vojne organizacije bude osoba ženskog spola koja mrzi Rusiju.

Piše da su među glavnim kandidatkinjama i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te donedavna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid. No dodaje da Grabar-Kitarović vjerovatno neće proći prvi krug s obzirom na to da ima normalne odnose s ruskim predsjednikom.

Prihvati notifikacije