Svijet

Rusija izvela vježbe raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u blizini granice s NATO članicama

Rusija je u srijedu saopćila da su vojnici i mornari iz njene sjeverne Lenjingradske vojne oblasti koja se graniči s članicama NATO-a Norveškom, Finskom, Poljskom, Estonijom, Latvijom i Litvanijom učestvovali u vježbama raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja.

FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Ilustracija

Izgleda da taj potez ima za cilj da proširi broj lokacija objavljenih nuklearnih vježbi na vojnike iz vojnih oblasti koje pokrivaju skoro kompletnu evropsku granicu Rusije, koja se proteže od Arktičkog okeana do Crnog mora.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je vježbe, koje su najavljene prošlog mjeseca u Južnoj vojnoj oblasti na granici s Ukrajinom, nakon, kako Rusija tvrdi, signala zapadnih zvaničnika da će dozvoliti Ukrajini da napadne duboko u Rusiji zapadnim oružjem. Osoblje raketne jedinice Lenjingradske vojne oblasti uvježbava zadatke borbene obuke – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane o vježbama.

To uključuje u saopćenju nabavku specijalne municije za obuku za operativno-taktički raketni sistem Iskander-M, opremanje njome lansirnih vozila i tajno napredovanje do određenog položaja radi priprema za lansiranje raketa, dodaje se u saopćenju. Posade mornaričkih brodova uključene u obuku opremit će krstareće rakete bazirane na moru posebnim imitiranim bojevim glavama i ući u određena područja za patrolu – saopćilo je ministarstvo.

Na video snimku koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane prikazan je mobilni raketni sistem koji se prati do bojnog polja, kao i raketa koje se ubacuju u ratni brod.

Pročitajte još

Rusija je u utorak saopćila da je započela drugu fazu vježbi uvježbavanja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja uz bjeloruske trupe.

Putin je u petak izjavio da Rusija nema potrebe da koristi nuklearno oružje kako bi osigurala pobjedu u Ukrajini, što je najjači signal Kremlja do sada da najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata neće eskalirati u nuklearni rat.

On je, međutim, također kazao da ne isključuje promjene ruske nuklearne doktrine, koja postavlja uslove pod kojima se takvo oružje može koristiti. On je ranije izjavio kako ne vidi razlog za promjenu doktrine.

Sjedinjene Države tvrde da nisu uočile promjenu u strateškom držanju Rusije, iako visoki obavještajni zvaničnici navode da moraju ozbiljno shvatiti izjave Moskve o nuklearnom oružju.

Putin, glavni ruski donosilac odluka o raspoređivanju nuklearnog oružja, suočio se s pozivima ruske elite da snizi prag upotrebe nuklearnog oružja.

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svjetske nuklearne sile, podsjedujući oko 88 posto ukupnog nuklearnog arsenala.

Kada je Rusija najavila nuklearne vježbe prošlog mjeseca, navela je da će učestvovati raketne snage u Južnoj vojnoj oblasti, skupa s avijacijom i mornaricom.

Južna vojna oblast, sa sjedištem u Rostovu na Donu, leži uz Ukrajinu i uključuje dijelove Ukrajine koje kontrolira Rusija.

Lenjingradska vojna oblast proteže se od granice s Norveškom na sjeveru do Bjelorusije i uključuje Sjevernu flotu i eksklavu Kalinjingrad koja se nalazi na Baltičkom moru između Litvanije i Poljske.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, iako stručnjaci za kontrolu naoružanja tvrde da je veoma teško reći koliko ih ima zbog tajnosti.

Putin je prošle sedmice kazao da brojno rusko taktičko nuklearno oružje imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage – oko pet puta više od američke nuklearne bombe bačene na Hiroshimu u augustu 1945. godine, prenosi Reuters.