Kolumne

RJEČNIK POP KULTURE: Kim Basinger, Oscarovka koja se uspjela popeti na vrh filmskog panteona

Još jedna od rasnih plavuša koje su se uspjele popeti na vrh filmskog panteona svakako je i Kim Basinger.

FOTO: WARNER BROTHERS, INC
FOTO: WARNER BROTHERS, INC

Rođena 1953. godine, ona je danas već sredovječna dama koja i dalje dobro izgleda.

Bogata je, mada je svima objavila da je bankrotirala, svi znaju da je u njenom vlasništvu čitav jedan gradić u kojem žive njeni roditelji, da se kupa isključivo u mineralnoj vodi i da privatnim mlažnjakom putuje čak u Brazil da posjeti svog vidovnjaka.

Ljepuškasta Kim završila je glumačku školu “Neigbourhood Playhouse” u New Yorku, i odmah zapala za oko modnim i filmskim agentima.

Više je statirala nego glumila u svojim ranim filmovima, od kojih je svakako najpopularniji i za njenu karijeru najvažniji “Nikad ne reci nikad”, iz serijala o Jamesu Bondu.

Za većinu lijepih mladih glumica pojavljivanje u tom serijalu, kao jedne od Bondovih djevojaka, samo po sebi znači imati doživotni kultni status.

Međutim, Kim nije bila samo zgodna djevojka.

Pokušala je da svoj glumački talenat pokaže u Altmanovom filmu “Ludi od ljubavi” (1985.), ali prvi pravi film koji je stvorio mit o fatalnoj i neodoljivoj Kim Basinger jeste erotska drama “Devet i po nedjelja” sa partnerom Mickeyem Rourkeom.

U ovom prvoklasnom filmskom hitu, koji spada u klasike erotskog žanra poput “Posljednjeg tanga u Parizu”, “Noćnog portira” ili “Djevojke O.”, Kim Basinger je odglumila zanosnu, ali potčinjenu ženu, u diskretnom sadomazohističkom odnosu s bogatim japi-plejbojem.

Upravo takva antifeministička ženska uloga bila je po ukusu publike, a Kim Basinger je preko noći postala velika zvijezda.

Muški svijet je bio fasciniran njenom ljepotom.

Poslije tog filma, karijera Kim Basinger je išla meteorskom uzlaznom linijom, sve dok nije postala jedna od najbolje plaćenih holivudskih diva.

Glumila je u hitovima “Bez milosti”, “Sastanak naslijepo”, “Nadin”, “Moja maćeha je vanzemaljac” i,konačno, svoju poziciju superzvijezde ozvaničila ulogom u prvom “Batmanu”.

Poslije Altmanovog filma “Pret-a-porter” (Ready to Wear), iz 1994., napravila je veliku pauzu, kao posljedicu skandala oko filma “Upakovati Helenu”, koji ju je koštao sedam i po miliona dolara.

Film “Povjerljivo iz LA” (1997.) Curtisa Hansona vratio ju je ponovo na naslovne stranice magazina i u žižu medijske popularnosti.

U njemu Kim glumi vamp-prostitutku s glamurom holivudskih diva pedesetih godina.

Za tu ulogu je dobila Oscara za sporednu žensku ulogu.

Od tada do danas Kim je išla iz filma u film, igrajući ozbiljne dramske role, ali gotovo uvijek erotizovane.

Prihvati notifikacije