Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Olivia Dunham - agent paralelne realnosti

Jedna od trenutno najpopularnijih televizijskih serija na svijetu je svakako “Fringe”, u slobodnom prevodu “Granično”, koja je plod genijalnog reditelja i producenta J.J. Abramsa.

FOTO: HERO.FANDOM.COM
FOTO: HERO.FANDOM.COM

Abramsova serija “Lost”, ostat će upamćena kao jedna od najboljih u historiji televizije, kao i serija “Alies” kojoj je također bio producent. Serija “Fringe” koja je počela da se emituje na televiziji “Fox” 2008. godine, bavi se malom ekipom detektiva koji su eksperti za područje paranormalne iliti granične realnosti. “Fringe divizija” je specijalni dio FBI, situiran u Bostonu, Massachusetts, zadužen za slučajeve koji nisu od ovog svijeta, rađena po modelu serija kao što su “Dosije X”, “Zona sumraka”, “Crni anđeo” itd. Glavnu ulogu, ženskog agenta Oliviju Dunham glumi australijska glumica Anna Torv. FBI specijalni agent Olivia Dunham, je atraktivna i sposobna djevojka, vješta u baratanju sa hladnim i vatrenim oružijem, kao i vladanju borilačkim veštinama.

Kao mala bila je podrvrgnuta naučnom eksperimentu sa drogom Cortexipan, zbog čega je razvila neke natprirodne moći. Jedna od njih je ključna za seriju “Fringe”, a to je da se neometano može prebaciti u alternativnu realnost, u svijet identičan našem, ali ipak potpuno poseban u kom postoji njena dvojnica. Olivia je zaljubljena u mladog detektiva Pitera Bishopa, sina otkačenog Waltera, sa kojima čini srce “Fringe” ekipe.

Uz njih tu su i agent Broyles, Astrid Finesworth i Nina Sharp. Walter Bishop i njegov prijatelj William Bell stvorili su virtualnu umjetnu firmi stvarnost uz pomoć svojih znanstvenih eksperimenata u tvrtki “Massive Dynamics”. Olivia Dunham, Peter i Walter Bishop sele se iz jednog svijeta u drugi, usput rješavajući brojne “granične” slučajeve.

Olivija se istovremeno uspješno bori protiv vanzemaljaca zvanih “Mjenjolici”(shapetwisters) kao agent paralelne realnosti, ali i protiv sumanutih masovnih ubica, kao i drugih opakih kriminalaca. Telekineza, genetske transmutacije, nano i biotehnologija, eskperimenti sa pametnim drogama, parapsihološki fenomeni, sve to čini uzbudljive začine serije “Fringe” čija se druga sezona upravo emituje u SAD.

Prihvati notifikacije