Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Mornar Popaj - snagator od špinata

Jedan od najslavnijih mornara na svijetu, Popaj je animirani lik iz istoimenog crtanog filma i stripa. Prvi put se pojavio 1929. godine u stripu “Thimble Theatre”, a izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar.

FOTO: ICEBERG.COM
FOTO: ICEBERG.COM

U tom stripu glavni junak Castor se sa drugarem Hamom uputi na putovanje prekookeanskim brodom, gdje susreću Popaja koji u mornarskoj majici sa lulom u ustima stoji na palubi.

Castor ga pita “Da li si ti mornar”, a Popaj odgovara “Jok, mislim da sam kauboj”. Tako je rođena nova legenda.

Popaj je simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbežnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni protivnik je Badža koji neprekidno nasrće na njegovu djevojku Olivu.

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Badža obično pokušava da zavede ili prosto otme Olivu od Popaja. Oliva se ponaša naivno i nasjeda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć. Kada Popaj ne uspije da pobijedi Badžu, on po pravilu otvara konzervu špinata, a čim pojede špinat dobija ogromnu snagu i pobjeđuje.

Pored Olive u crtaćima se često pojavljuju Popajev prijatelj Pera Ždera i beba Kića. Slavni animirani filmovi iz Popaj serijala su “Perač podova”, “Popaj upoznaje Sinbada Moreplovca” i “Popaj upoznaje Alibabu i njegovih 40 razbojnika”.

Prihvati notifikacije