Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Lolita - seksualno opasna djevojčica

Roman “Lolita” ruskog pisca Vladimira Nabokova objavljen je u Parizu 1955. godine, a četiri godine kasnije u New Yorku. Na ruski je preveden i objavljen 1959. godine.

FOTO: THECONVERSATION.COM/DIETER E. ZIMMA
FOTO: THECONVERSATION.COM/DIETER E. ZIMMA

Ovaj roman je toliko proslavio glavnu junakinju, da je njeno ime postalo simbol za slobodne djevojčice novog doba. Narator sredovječni profesor Humbert Humbert pripovjeda o svojoj ljubavi prema mladoj ninfeti, dvanaestogodišnjoj Dolores Hayes, poznatijoj kao Loliti. Zbog otvorene pedofilije, ovaj roman je bio skoro zabranjen u mnogim zemljama i izazvao je brojne kontraverze.

Seksualni odnos starijeg profesora i njegove mlade učenice, međutim u Nabokovljevom romanu nije u prvom planu.

Pročitajte još

Njihov odnos prerasta u nedozvoljenu ljubav, a Lolita postaje ono što njeno ime označava u pop mitologiji novog doba, seksualno neuračunjivu devojčicu na početku puberteta. Način na koji Lolita zavodi Humberta Humberta učinio je da Nabokovljev roman bude proglašen za jedan od sto najboljih svih vremena. Opsesija Humberta Humberta postala je inspiracija reditelju Stanleyju Kubricku koji je 1962. godine snimio legendarnu filmsku verziju “Lolite”, a kasnije 1997. godine i reditelju Adijanu Linu. Lolita stil postao je obilježje dizajniranih kultova u SAD i Japanu.

U Japanu postoji subkultura urokovana časopisom “Gothic and Lolita Bible” koji je počeo da izlazi 2001. godine. Postoji nekoliko vrsta Lolita za uzor tinedžerkama: “Gotik Lolite” koje nose uglavnom crnu naboranu odjeću, “Sweet Lolite” koje koriste pastele, čipku i mašnice, “pank Lolite” koje kombiniraju plisirane karirane suknjice s lancima, “Wa Lolite” koje miješaju tinejdž ulični stil sa tradicionalnom japanskom odjećom (kimono).

Prihvati notifikacije