Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Komični inspektor Clouseau

Lik inspektora Clouseaua osmislio je američki reditelj i scenarista Blake Edeards, koji je 1963. godine snimio film "Pink Panter".

FOTO: DISNEY.FANDOM.COM
FOTO: DISNEY.FANDOM.COM

U špici za ovaj film stvoren je i legendarni animirani ružičasti panter koji je kasnije sam za sebe postao heroj pop mitologije.

Također, glavna muzička tema u ovom filmu koju je komponovao Henry Mancini postala je evergrin.

U Edwadsovom filmu “pink panter” je, u stvari, vrijedni dijamant koji je ukraden i koji nespretni, komični inspektor Clouseau treba da pronađe.

Lik inspektora, francuskog patriote, fantastično je odigrao Peter Sellers.

Parodijskoj noti dodatno doprinosi upotreba engleskog jezika sa jakim francuskim akcentom, kojim govore junaci u ovom filmu.

Poslije izuzetnog uspjeha filma “Pink Panter” snimljen je čitav niz ostvarenja sa inspektorom Clouseauom kao glavnim likom.

Sellers je igrao Clouseaua u filmovima “Pucanj u tami”, “Povratak Pink Pantera”, “Pink Panter ponovo napada”, “Osveta Pink Pantera” i “Slučaj Pink Pantera”, sve do svoje smrti 1980. godine.

Potom su Clouseaua glumili Alan Arkin, Roger Moore i Steve Martin.

Ipak, genijalni Peter Sellers najzaslužniji je što se Clouseau proslavio širom svijeta.

On je Clouseaua glumio kao ozbiljnog nespretnjakovića, koji ima sumanute teorije o zločinima i koji ih razrješava slučajno i uz pomoć velike sreće.

Malo je poznato da je Sellers i privatno bio majstor džudoa i da je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik RAF-a.

Džudo je bio dio njegovog života zbog čega su ga 1962. godine izabrali za predsjednika londonskog džudo društva.

Filozofiju džudoa Peter Sellers je prenio i na karakter inspektora Clouseaua, koji mu je donio svjetsku slavu.

Prihvati notifikacije