Svijet

Reporteri bez granica podnose drugu tužbu MKS-u protiv Izraela

Radi se o sedam novinara koji su ubijeni u Gazi tokom izraelskih napada između 22. oktobra i 15. decembra.

FOTO: AA
FOTO: AA

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) podnijela je zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) za novinare ubijene u Gazi tokom izraelskih napada.

Iz RSF-a sa sjedištem u Parizu, navedeno je da je MKS-u podnijeta druga žalba koja se odnosi na “vjerovatne ratne zločine” koje su počinile izraelske snage u pogibiji sedam palestinskih novinara u Gazi.

Radi se o sedam novinara koji su ubijeni u Gazi tokom izraelskih napada između 22. oktobra i 15. decembra.

Među novinarima je i Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolu, koji je radio kao slobodni reporter u blokiranom Pojasu Gaze, a koji je ubijen 1. decembra u izraelskom zračnom napadu.

RSF je ukazao da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su novinari koji se navode u njegovoj žalbi bili žrtve napada koji predstavljaju “ratne zločine” i naveo da dobijeni dokazi pokazuju da su dotični novinari možda “namjerno” gađani.

Pozivajući tužilaštvo MKS-a da sprovede istragu o svim palestinskim novinarima koje je izraelska vojska ubila od 7. oktobra, RSF je naglasio da se prema međunarodnom pravu novinari smatraju dijelom civilnog stanovništva i moraju biti zaštićeni.

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire naglasio je da u zahtjevu skreću pažnju na “masakr” i ciljanje novinara i pozvao glavnog tužioca MKS-a Karima Hana da “jasno kaže da mu je prioritet rasvjetljavanje zločina počinjenih nad novinarima u Gazi i procesuiranje počinilaca”.

RSF je 31. oktobra podnio zahtjev MKS-u za osam palestinskih novinara koji su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih naselja u Gazi.