Magazin

Recept: Zdrava bajadera bez šećera, mlijeka, margarina i keksa

Bajadera je jedan od najpopularnijih sitnih kolača na našim prostorima, a posebno je popularna na prazničnoj trpezi.

FOTO: MINJINA KUHINJICA/PINTEREST
FOTO: MINJINA KUHINJICA/PINTEREST

Često se ovog voljenog dezerta odričemo jer obiluje šećerom i vrlo je kaloričan, ali hrvatska blogerka Mihaela Brijak Devercovi osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

Za koru

1 i po šolja lješnika ili badema prethodno potopljenih da odstoje u vodi preko noći

1 šolja suhih urmi

1 kašika kakao praha

Za krem

2 šolje indijskog oraha ili pinjola

1/2 šolje vode

4 kašike agavinog sirupa

5 kašika kokosovog ulja

1 kašika vanile

Za čokoladnu glazuru

1/2 šolje kakaovog maslaca

2 kašike kakao praha

3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera

Priprema

Sameljite krupno bademe, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.

Potom smjesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.

Pomiješajte sve sastojke za krem za miksajte dok ne postane gust i gladak.

Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.

Zatim otopite kakao maslac na pari, pomiješajte to sa ostaim sastojcima i energično miješajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.

Prihvati notifikacije