Magazin

Recept: Da li ste probali burek sa sirom?

Ovo je recept za doslovno burek sa sirom - po bosanski.

FOTO: NENASR/COOOLINARKA
FOTO: NENASR/COOOLINARKA

Da biste Bosanca izbacili iz takta, potrebne su vam samo tri riječi burek sa sirom, piše Index.hr.

Sastojci:

500 g tankih kora

600 g miješanog mljevenog mesa

1 glavica crnog luka

1 srednja mrkva

so, biber, origano, suhi začin

1 kašičica crvene paprike

Za premazivanje kora:

600 g sitnog sira

5 jaja

1 dl ulja

1 čaša jogurta

pola praška za pecivo

so

Za prelivanje pite:

1 čaša kisele pavlake

1 čaša jogurta

1 dl mlijeka

1 jaje

Priprema:

Izdinstati luk i rendanu mrkvu, pa dodati mljeveno meso. Pred kraj dinstanja začiniti. Ostaviti da se prohladi.

U međuvremenu umititi jaja, sir, jogurt, ulje, pecivo i so da bude kremasto.

Premazati pleh uljem, uzeti kore, svaku premazati filom od sira, a svaku drugu ili treću koru posuti mesom, zavisi koliko kora ima. Znači, prvu, drugu i treću premazati filom od sira, pa posuti mesom i tako dok se ne utroši materijal, najbolje je prebrojati kore da biste znali podijeliti meso.

Zadnju koru ne mazati, pitu isjeći u kocke. Umutiti sastojke, pavlaku, jaje, jogurt i mlijeko, i preliti preko pite. Ostavit 20-ak minuta da odmori, pa peći na 200 stepeni. Možete posuti susamom, piše coolinarka.com.