Politika

Odabrao Nedeljko Čubrilović: "Nastavak realizacije sarajevskih političkih ciljeva"

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je "Ustavni sud BiH donio političku motivisanu odluku i nastavio dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa Republike Srpske".

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

On je povodom odluke Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske rekao da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 posto Federaciji BiH i 49 posto Republikic Srpskoj. 

“Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv Republike Srpske i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje Republike Srpske, otimanje njenih nadležnosti i imovine. Republika Srpska i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi“, istakao je Čubrilović, a saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

Čubrilović kaže da je ovakvo djelovanje “Ustavnog suda BiH izuzetno štetno i opasno” te da je “svima jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti utvrđena još 1995. godine”. 

“Ovo ne samo da je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH. Posebno je simptomatično što se u posljednje četiri godine konstantno podnose zahtjevi s ciljem ugrožavanja RS-a i njenog statusa u oblasti imovinsko-pravnih pitanja. Ustavni sud, na žalost u kontinuitetu postupajući po ovim zahtjevima, donosi odluke koje idu u korist već poznatim političkim interesima“, naglasio je Čubrilović, prenose Nezavisne novine.  

On je istakao da je zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio potpuno neutemeljen.

Kaže i da RS ima nadležnost za donošenje Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno da ima nadležnost za regulisanje svih pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa “državnom imovinom“, te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske, ni sa Ustavom BiH.

“Ustavni sud BiH morao je u cjelosti odbiti zahtjev delegata iz Federacije BiH jer je neosnovan zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja Ustava BiH“, istakao je Čubrilović.

Prihvati notifikacije