BiH

Ramiz Salkić: Moramo biti svjesni da su zločinačke fašističke ideje i danas žive

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice i tom prilikom istakao važnost kulture sjećanja.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Naša je trajna obaveza da razvijamo kulturu sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, da nikad ne zaboravimo i da uvijek tražimo istinu i pravdu. Ne smijemo i nemamo pravo odustati. Nikad ne smijemo dozvoliti da istina bude poražena. Naša je obaveza da svjedočimo i govorimo o zločinima.

Moramo biti svjesni da su zločinačke fašističke ideje i danas žive i da vjeruju da će biti realizovane. Vođe srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji vjeruju da su heroji oni koji su formirali ove logore, da su heroji oni koji su počinili genocid. Vjeruju da će doći do promjene granica i da će ovaj entitet postati dio “velike Srbije”. To je ogromna opasnost za mir u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu. Mi moramo biti svjesni toga i ne smijemo dozvoliti više nikad formiranje ovakvih logora.

Pozivamo vlasti u Srbiji i vlasti u bh. entitetu RS da prestanu biti podrška osumnjičenim ratnim zločincima, da prestanu negirati zločine koji su počinjeni i da prestanu veličati ratne zločince, da konačno prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova, te da učine katarzu za dobrobit građana u cijelom region.

Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici, to je nedospustivo. To je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje očito nije radilo svoj posao – rekao je potpredsjednik Salkić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost iz Kabineta potpredsjenika Salkića, za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke opštine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić (u Haškom tribunalu) na 20 godina, te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

U organizaciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine danas je, prigodnim programom, obilježena 30. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, u kojem je tokom 1992. godine ubijeno oko 1.600 Bošnjaka.

Kroz taj logor je, od maja do septembra 1992. godine, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene.