Svijet

Putin obećava trgovinu i sigurnost sa Sjevernom Korejom van domašaja Zapada

Vladimir Putin je obećao da će izgraditi trgovinske i sigurnosne sisteme sa Sjevernom Korejom koji nisu pod kontrolom Zapada i obećao je svoju nepokolebljivu podršku u pismu koje su sjevernokorejski državni mediji objavili u utorak uoči njegove planirane posjete toj zemlji.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U pismu, štampanom u sjevernokorejskom Rodong Sinmunu, glasilu vladajuće Radničke partije, ruski predsjednik je rekao da su dvije zemlje razvile dobre odnose i partnerstvo u proteklih 70 godina zasnovano na jednakosti, međusobnom poštovanju i povjerenju.

Pročitajte još

– Razvit ćemo alternativne mehanizme trgovine i međusobnih nagodbi koje Zapad ne kontrolira i zajedno ćemo se oduprijeti nelegitimnim jednostranim ograničenjima – napisao je Putin.

– I u isto vrijeme – izgradit ćemo arhitekturu jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji – naveo je on.

On je zahvalio Sjevernoj Koreji na podršci onome što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i obećao podršku naporima Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos onome što je nazvao „američki pritisak, ucjena i vojne prijetnje”.

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine na dva dana, počevši od utorka.