Svijet

Putin bi danas mogao dati važnu najavu, a Rusi do 2024. postati ogromna prijetnja

Institut za proučavanje rata objavio je novu dnevnu procjenu stanja u Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV
FOTO: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV

Podsjećaju da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jučer najavio da će primijeniti novu direktivu Vladimira Putina kako bi proveo dalekosežne vojne reforme između 2023. i 2026. godine. Njima bi se povećale konvencionalne ruske oružane snage. ISW zaključuje da je vjerojatni cilj priprema za dugotrajni rat u Ukrajini, kao i stvaranje uslova za brzu izgradnju jače ruske vojske.

Najavljene velike promjene u vojsci

Šojgu je izjavio da je Putin naredio ruskim vlastima da povećaju broj ruskog vojnog osoblja na 1.5 miliona sa sadašnjih 1.35 miliona, kao i da će rusko ministarstvo odbrane pokrenuti neodređene “promjene velikih razmjera” u sistemu, nadopuni i administrativnim podjelama ruskih oružanih snaga između 2023.-2026.”

Šojgu je istaknuo da Rusija također treba ojačati ključne strukturne komponente ruskih oružanih snaga. Šojgu je najavio da će Rusija ponovno uspostaviti Moskovsku i Lenjingradsku vojnu oblast, formirati novi vojni korpus u Kareliji (na granici s Finskom), formirati nove autonomne grupe snaga u okupiranoj Ukrajini i formirati 12 novih manevarskih divizija.

Ranije je Šojgu spominjao i reformiranje pet brigada mornaričkog pješaštva u divizije, no sada to ne spominje pa ISW konstatira kako postoji mogućnost da je taj dio plana u međuvremenu odbačen.

Institut za proučavanje rata zaključuje kako ovakve reforme pokazuju namjeru Rusije da reformira vojsku za vođenje konvencionalnih ratnih sukoba velikih razmjera općenito, a ne samo za trenutni rat protiv Ukrajine, no da nije jasno hoće li ruska vojska moći rasti u roku od tri godine tako kako je opisao Šojgu.

ISW navodi kako Rusija nominalno može formirati nove divizije, ali da ostaje nejasno može li Rusija stvoriti dovoljno snaga da ih u potpunosti popuni njihovim doktrinarnim krajnjim snagama usred tekućeg rata. Analitičari ISW-a podsjećaju i da je Šojgu već najavljivao neke reforme ruske vojske koje se nisu ostvarile.

“Rusija bi do 2024. mogla postati puno veća vojna prijetnja susjedima i NATO-u”

Sposobnost Rusije da generira velike brze promjene u svojim vojnim kapacitetima ovisi o spremnosti predsjednika Vladimira Putina da preusmjeri velike dijelove federalnog proračuna na vojno jačanje, a postoje znakovi da bi Putin to mogao učiniti, navodi ISW.

Institut dodaje da se reforma i širenje vojske u razmjerima koje je Šojgu opisao neće dogoditi na vrijeme da bi materijalno uticali na rat u Ukrajini tokom mnogo mjeseci, ali bi mogli promijeniti odnos snaga do 2024. i mogli bi uspostaviti uslove za mnogo veću rusku vojnu prijetnju svojim susjedima, uključujući NATO, u narednim godinama.

ISW navodi kako će Ukrajina vjerojatno i dalje imati priliku protiv Rusije tokom ljeta ako joj Zapad pruži potrebnu podršku.

Najava mobilizacije

U izvještaju se navodi i da bi Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije kako bi proširio svoju vojsku u nadolazećim danima, i to vjerojatno već danas.

Naime, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je jučer da će Putin danas održati govor u Sankt-Peterburgu na obilježavanju 80. obljetnice sovjetskih snaga koje su razbile nacističku opsadu Lenjingrada, Putinova rodnog grada.

Ukrajinske i zapadne obavještajne službe također su ponovo upozoravale na Putinove pripreme za mobilizaciju zakazane za sredinu januara.

Rusko ministarstvo odbrane u međuvremenu pokušava poboljšati profesionalizam unutar ruskih oružanih snaga i vjerojatno testirati i poboljšati učinkovitost svojih lanaca zapovijedanja sve do razine malih jedinica, navodi još ISW u novom izvješću, prenosi Index

Prihvati notifikacije