IT

Prvi riblji file uzgojen u laboratoriji pomoću tehnike 3D štampanja

Očekuje se da će riblji file uzgojen u laboratoriji pomoću tehnike 3D štampanja, koji je spreman za kuvanje, ući na potrošačko tržište sljedeće godine u Singapuru, a zatim u zemljama poput SAD-a i Japana.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Širom svijeta ljudi konzumiraju ribu i morske plodove više nego ikada, prema Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Zemlje s najvećom potrošnjom, poput Islanda i Maldiva, u prosjeku su jele više od 80 kg ribe i morskih plodova po osobi u 2019.

Prema studiji koju je uradio Univerzitet Dalhousie, ako stvari ostanu iste, svjetski okeani bi mogli biti praktično prazni do 2048. godine. Sve manja populacija ribe traži alternative kako bi se izbjegao ekološki danak.

Laboratorijski uzgojena govedina i piletina proučavani su neko vrijeme, ali je nekoliko kompanija krenulo u napad na morske plodove, prenosi Euronews.

3D štampa ribljih proizvoda

„Steakholder Foods“, biotehnološka kompanija sa sjedištem u Izraelu, i singapurski start-up za poljoprivredu ćelija, „Umami Meats“, sada razvijaju prvi riblji file uzgojen u laboratoriji koristeći tehnike 3D štampanja.

Počeli smo da 3D štampamo riblje proizvode. Ljuskavost ribe je nešto što je jedinstveno za ribu. Sa našim patentom zaštićenim mogućnostima štampanja, znamo da 3D štampamo potpuno istu teksturu i ljuskavost prave ribe„, rekao je Arik Kaufman, izvršni direktor Steakholder Foodsa.

Pročitajte još

Ćelije ugroženih vrsta, kao što su škarpina i jegulja, koriste se za kultivaciju mišića i masti. Zatim se dodaju „bio-mastilu“ kako bi se odštampao obiman bijeli file dužine prsta.

„Proces je čist, transparentan. Krajnji proizvod je bez antibiotika i pretpostavljam da ćemo u budućnosti razumjeti zdravstvene prednosti ovih uzgojenih mesnih proizvoda“, rekao je Kaufman.Ishod ima ljuskavost tradicionalne ribe i kada je pržena i začinjena teško je uočiti razliku.

Kultivacija matičnih ćelija

Iako je proces za ribu uzgojenu u laboratoriji lakši nego za govedinu, o ribi se zna mnogo manje nego o matičnim ćelijama krave.

Sama kultivacija ćelija je još uvijek preskupa da bi se izjednačila s troškovima tradicionalnih morskih plodova, pa su za sada riblje ćelije razrijeđene biljnim sastojcima u bio-mastilu.

Kaufman se nada da će složenost i nivo proizvoda biti veći, a proizvodne cijene u budućnosti padati.

Očekuje se da će prvi proizvodi ući na tržište sljedeće godine u Singapuru, a zatim, u očekivanju regulacije, u zemljama poput Sjedinjenih Država i Japana, IT mixer.

Prihvati notifikacije