Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja. Šarene borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu početi truliti i u roku od 24 sata otkad ste ih kupili.
Da biste spriječili truljenje, važno ih je dobro oprati odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakovanja i uronite u kupku sastavljenu od vode i sirćeta.
Istraživanja su pokazala da kiselina od sirćeta pomaže u uništavanju spora plijesni i bakterija s površine voća, što produžava njihov rok trajanja. Ne brinite se, nećete osjetiti okus sirćeta na voću nakon pranja.
Isto tako, važno je bobičasto voće dobro osušiti prije stavljanja u frižider kako biste spriječili njihovo preuranjeno truljenje.
Sastojci za pranje bobičastog voća:
1 l obične vode
200 ml sirćeta
bobičasto voće
Kako pravilno oprati bobičasto voće?
U veliku zdjelu stavite vodu i sirće i dobro promiješajte.
Uronite bobičasto voće u dobivenu tekućinu i pustite da se tako namače oko pet minuta.
Ocijedite tekućinu od bobičastog voća i isperite ga čistom vodom.
Oprano voće stavite na papirnate ubruse i dobro posušite.
Papirnati ubrus stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće te sve zajedno stavite u frižider.