Svijet

Protesti tokom Blinkenovog obraćanja u Senatu: "Bićeš zapamćen kao koljač Gaze!"

Propalestinski demonstranti su danas u više navrata prekidali američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena dok je govorio pred Komitetom za vanjske poslove Senata, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER
FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER

“Blinken, ostaćeš upamćen kao kasapin Gaze“, povikao je jedan demonstrant dok ga je policija Kapitola udaljila iz sale. “Ostaćete zapamćeni po ubijanju nedužnih Palestinaca“, povikao je također.

Blinkenovo izlaganje je zaustavljeno još najmanje četiri puta dok su demonstranti pokušavali skrenuti pažnju na tekuću američku podršku izraelskom ratu u opkoljenom Pojasu Gaze, nazivajući invaziju “bolesnom“ i “poremećenom“ i više puta nazivajući Blinkena “ratnim kriminalcem“.

Pročitajte još

“Zaustavite genocid! Zaustavite genocid! Zaustavite genocid!“, vikala je još jedna starija demonstrantica dok su je izvodili iz sale.

“On je ratni zločinac. Krv 40.000 ljudi je na vašim rukama. Krv 40.000 Palestinaca je na vašim rukama“, vikao je još jedan demonstrant.

Svjedočenje najvišeg američkog diplomate dolazi u trenutku kada izraelski napad na Gazu ulazi u osmi mjesec usred kontinuiranog nemilosrdnog bombardiranja koje je dovelo do razaranja širokih razmjera i masovnog raseljavanja širom Pojasa.