Protesti ispred OHR-a zbog mogućeg novog nametanja izmjena Izbornog zakona

U Sarajevu će danas, sa početkom u 16.30 sati, ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu biti održani novi protesti građana nezadovoljnih radom domaćih političara, ali i međunarodnih predstavnika.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Protesti su prvobitno bili zakazani za ponedjeljak 24. april, ali su pomjereni zbog aktivnosti koje su stranke vladajuće koalicije u Banjaluci poduzele u vezi državne imovine, ali i sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja bi, prema nekim najavama, trebalo da bude održana.

Suad Đozić, jedan od organizatora protesta, ranije je izjavio kako visoki predstavnik Christian Schmidt svojim odlukama treba pomoći u implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, što sada, kako je istakao, nije slučaj.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je vlast iznad vlasti u našoj zemlji, svojim odlukama bi trebao da pomaže u implementaciji presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, također, da primjeni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja je iznad domaćeg prava u Bosni i Hercegovini, da nametne barem neke od 14 prioriteta Evropske komisije za BiH (zakone o VSTV-u, ombudsmenima…) koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni. Umjesto toga, on se stavio u službu retrogradnih, segregacijskih, etno-feudalnih inicijativa koje, kršeći suverenitet naše države, izvršava po nalogu Zagreba i Beograda”, rekao je Đozić.

On je istakao kako je ovakvim djelovanjem Schmidt podstakao neke političare da građanima vrate sjećanja na aprilski Bajram i događaje od prije 31 godinu.

“Može se primjetiti odgovarajuća sličnost u porukama i događajima u Skupštini Republike BiH (1992- godine) i Parlamentu BiH/ NSRS u Banja Luci (ovih dana)”, smatra Đozić.

U pozivu ReSTART-a je navedeno da mirne proteste organizuju kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena Izbornog zakona, a samim tim, kako je navedeno, i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

“Neformalna grupa građana ReStart BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom djelovanju. Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje. Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom od 02.10.2022, visoki predstavnik će ovih dana nastojati da riješi. Svako novo rješenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav. Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih skupina”, ističu iz ReStarta.

Ista organizacija je predvodila proteste ispred OHR-a i prije manje od mjesec dana, sa identičnim zahtjevima. Tada se okupilo do maksimalno 2.000 građana, a okupljeni su pozivali na odlazak Schmidta te iskazivali bunt protiv nametanja novih izmjena Ustava FBiH i izbornog zakona.

Stječe se dojam da prošli protesti nisu naročito dotakli visokog predstavnika, koji je direktno najavio da bi uskoro mogao nametnuti novu odluku.

Prihvati notifikacije