Magazin

Proljetni umor i ishrana: Ove namirnice će otkloniti sezonski blues!

Postoje namirnice koje utiču na regulaciju našeg raspoloženja tokom promjene godišnjih doba.Zato sljedećih 5 namirnica mogu biti posebno djelotvorne u prevenciji proljetnog umora, smatra dijetetičar.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Naročito poslije zime siromašne vitaminima, osjećamo efekat promjene godišnjih doba. Kada se sa dolaskom proljeća osjećamo umornije, depresivno i mnogo manje energično, to nazivamo proljetnim umorom.

Nasreću, postoje namirnice koje mogu pomoći u sprečavanju ovog umora. Dijetetičarka-nutricionista Natalie Olsen otkrila je šta treba da jedemo da bismo na proljeće bili mnogo energičniji i spremniji.

Dijetetičarka je istakla značaj ribe, ulja i sjemenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao i namirnica bogatih vlaknima. Ovo može pomoći našem tijelu da se bori protiv upale i poboljša opšte stanje, čime se sprečava proljetni umor.

“Protuinflamatorna i antiinflamatorna hrana igra ključnu ulogu tokom sezonskih promjena“, kaže Natalie. Stres, negativna osjećanja i misli izazivaju upalu u našem telu. To je začarani krug“.

Proljetni umor i ishrana

Omega-3 masne kiseline podržavaju naš imuni sistem i pomažu tijelu da se bori protiv upale. Nalazi se u velikim količinama u masnim morskim ribama kao što su skuša, losos i haringa. Među biljnom hranom, sjeme uljarica je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. „Trebalo bi da ribu u svoju ishranu uvrstimo najmanje dva puta nedjeljno, a sjemenke možemo da jedemo svaki dan“, predložila je ona.

Orasi, laneno sjeme, čia i sjeme konoplje najbolje doprinose smanjenju upale, ali i druge vrste uljanih sjemena sadrže izuzetno korisne minerale i vitamine.

Mnogo vlakana proizvodi hormone sreće

Dijetetičarka preporučuje da jedemo što više vlakana ako želimo da sprečimo proljećni umor. „Vlakna koja se nalaze u grahu posebno su efikasna antiinflamatorna sredstva“, objasnila je ona. Vlakna rastvorljiva u vodi pretvaraju se u žele u našem sistemu za varenje. Time se u tijelu vezuju oni toksini koji povećavaju sklonost ka zapaljenju i podižu nivo holesterola. Budući da upalni procesi doprinose i razvoju simptoma proljetnog umora, ishrana bogata vlaknima je efikasna prevencija stanja koje se javlja u promjeni godišnjeg doba.

Ako želimo da spriječimo proljećni zamor, šećer zamjenjujemo voćem

Da bismo sprečili proljećni umor, posebno je važno da budemo svjesni koliko šećera unosimo. Porast šećera u krvi jača i zapaljenske procese u organizmu, što je odgovorno za depresiju, malaksalost, umor, a samim tim i simptome proljetnog umora.

Voće sadrži i vitamine, minerale i vlakna, pa je i apsorpcija šećera različita nakon konzumiranja. Pored toga, sadržaj korisnog materijala efikasno doprinosi prevenciji umora.

Nemasno meso bez antibiotika i izbjegavamo hemikalije koje utiču na naše raspoloženje

„Ljudi koji jedu meso obično dobijaju dovoljno proteina“, kaže Natalie. Problem je ako je meso koje jedete uglavnom prerađeno i masno.

Meso koje sadrži veliku količinu zasićenih masti i tretirano antibioticima i hormonima ne samo da izaziva upale u našem tijelu već utiče i na naše raspoloženje. Nemasno meso životinja iz slobodnog uzgoja pomaže nam da unosimo dovoljno proteina i daje nam energiju koja nam je potrebna tokom promjene godišnjeg doba, piše marieclaire.rs.

Prihvati notifikacije