Region

Profesori traže da se Putinu oduzme počasni doktorat Univerziteta u Beogradu

Grupa profesora iz Srbije pokrenula je inicijativu da predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu bude oduzet počasni doktorat Beogradskog univerziteta.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV

Inicijativu su potpisali profesori Dušan Teodorović, Nikola Samardžić, Stevan Lilić, Dubravka Stojanović, Ivan Videnović, Vesna Rakić Vodinelić, Vladimir Vodinelić, Rade Veljanovski i Dragor Hiber.

Oni su podsjetili da je 24. februara prošle godine Rusija započela vojnu invaziju na Ukrajinu.

“Agresija na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine samo u prvih nekoliko sedmica imala je za posljedicu desetine hiljada vojnih i civilnih žrtava na obje strane, najveću izbjegličku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. Na globalnom nivou, invazija je izazvala akutnu energetsku krizu i nestašicu hrane“, naveli su u inicijativi.

Podsjetili su da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, do sada više puta podržala rezolucije Generalne skupštine UN-a, kojima se osuđuje vojna intervencija Rusije protiv suverene Ukrajine.

“Vladimir Putin kao predsjednik stoji na čelu Rusije koja je izvršila vojnu intervenciju u Ukrajini, a koju su UN i Srbija odlučno i javno osudile“, naveli su potpisnici.

Ocijenili su da u sadašnjim okolnostima „više ne postoji“ razlog za dodjelu počasnog doktorata Univerziteta u Beogradu Vladimiru Putinu.

Na prijedlog Komisije za univerzitetska priznanja, a na inicijativu Pravnog fakulteta, Senat Univerziteta u Beogradu je na sjednici održanoj 16. marta 2011. godine jednoglasno donio Odluku o dodjeli počasnog doktorata tadašnjem ruskom premijeru Vladimiru Putinu, za “izuzetan doprinos od nacionalnog značaja”.

U Obrazloženju Odluke o dodjeli počasnog doktorata navodi se i da je Putin dao „veliki doprinos ostvarivanju vladavine prava u svijetu, borbi protiv terorizma i uspostavljanju stabilnog i racionalnog globalnog društva“.

“Vladimir Putin je pokazao da se moderne države ne mogu cijepati, razbijati i dijeliti voljom moćnika, kao ni terorističkim djelovanjem i zločinima separatista“, piše u obrazloženju.

Prihvati notifikacije