Retrovizor

Prije 52 godine: Željezničar je postao šampion Jugoslavije

Željezničar je na današnji dan 1972. godine u Beogradu savladao Partizan sa 4:0 i osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

FK Željezničar, šampioni Jugoslavije 1972.
FOTO: FACEBOOK/FK ŽELJEZNIČAR

Ekipu je do pehara predvodio Milan Ribar, a igrali su: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo, Deraković, Kojović, Hrvat, Šerbo, Kadrić, Saračević, Radović, Rodič.

“Nošeni neviđenim navijanjem i bodrenjem Željinih tifoza, Plavi su asovi tog dana, 11. juna 1972. godine, razmontirali Partizanovu mašineriju i slavili sa 4:0! Čitav je tok utakmice Željo bio superioran i svima je bilo jasno da je Željo novi šampion Jugoslavije, da ovu utakmicu Plavi ne mogu izgubiti. A onda je nastao urenbes…

Milan Ribar slavni trener ovog tima, našao se na rukama svojih igrača na centru Partizanovog stadiona. Dresovi su pobacani Željinim tifozima za uspomenu. Orila se pjesma i urenebesni pokliči: “Željo, Željo, šampion, šampion!”. Iz Sarajeva su javili da je Crvena Zvezda pobijedila Sarajevo na Koševu, ali joj to ništa nije značilo. Novi je prvak, prvi put u historiji naš Željo. I to je ono što je bilo jedino važno, što će ući u historiju i spominjati se vječno.

Nakon utakmice i općeg urenebesa na stadionu, slavlja i pjesme, uz aplauze i Željinih i Partizanovih navijača sve se to prelijeva na beogradske ulice. Na Terazijama Željini navijači zaustavljaju saobraćaj. Zagrljeni mašu zastavama i pjevaju, deru se iz već promuklih grla: “Šampioni, šampioni!”, a građani Beograda ih sa strane gledaju sa simpatijama i čestitaju“, citat iz knjige Plava krv autora Đevdeta Sarača.