Retrovizor

Prije 170 godina na svijet je došao jedan od najslavnijih slikara svih vremena

Rođen je u većinski katoličkom području u južnoj Belgiji, no njegov je otac bio kalvinistički protestantski pastor. U dvadesetim godinama života Van Gogh je imao snažnu sklonost prema religiji pa je jedno vrijeme i propovijedao kao misionar.

FOTO: VINCENT VAN GOGH FOUNDATION
FOTO: VINCENT VAN GOGH FOUNDATION

Jedan od najslavnijih slikara svih vremena Vincent van Gogh, rodio se 30. marta 1853. godine u Nizozemskoj. Rodio se u gradiću Zundert na samom jugu Nizozemske, nedaleko od belgijske granice. Premda je to područje većinski katoličko, njegov je otac bio kalvinistički protestantski pastor.

Malog Vincenta od rane je dobi zanimala umjetnost. Navodno je bio ozbiljno, tiho i zamišljeno dijete. Sa 16 godina Vincent se zaposlio kod jednog trgovca umjetninama u Haagu. Ubrzo je premješten u podružnicu u Londonu, gdje mu je posao prodaje umjetnina dobro išao. To je bio vjerojatno najsretniji period njegovog života.

Van Gohg se zaljubio u kćer svoje stanodavke u Londonu, ali bio je odbijen. Od tada je postao izoliran i sve više okrenut religiji. Naposljetku je čak postao protestantski propovjednik. Međutim, kod njega su se počeli razvijati psihički problemi, koji će obilježiti ostatak njegova života.

Do danas nije tačno objašnjeno od čega je Vincent van Gogh bolovao. Postoji mnogo teorija: neki oblik epilepsije, bipolarni poremećaj, porfirija ili Ménièreova bolest. U svakom slučaju, njegova djela danas još su više cijenjena kad se zna koliko je patio u doba kad ih je stvarao.

Prihvati notifikacije