BiH

Prezentovani rezultati sto dana rada Vlade BPK Goražde

 Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je predstavila izvještaj o stotinu dana rada. Na pres konferenciji je bilo govora o započetim infrastrukturnim projektima ključnim za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Premijer BPK Edin Ćulov rezimirajući dosadašnji rad Vlade kazao je da je zadovoljan što su pokrenuti projekti koji su u interesu razvoja ovog dijela BiH. Naveo je da su, između ostalog, ubrzani i transparentni radovi na tunelu Hranjen i izgradnji brze ceste te da sve analize pokazuju da bi sa iznosom novca od oko 300 miliona, krajem 2027. godine automobili tim putem trebali dolaziti do Goražda.

– Izuzetno sam oduševljen velikim količinama vode koje su pronađene uz tunel. Sve pravne procedure su u toku, formirana komisija i planiran angažman struke za analizu te vode i njenog iskorištenja za gradsku mrežu. Siguran sam da dolazi bolje vrijeme za građane BPK – kazao je Ćulov.

Ovaj optimizam premijer temelji na vlastitom angažmanu, kao i na mnogim započetim i realizovanim aktivnostima u domenu svakog ministarstva, što je i prezentovano u izvještaju o 100 dana rada Vlade BPK.

Između ostalog, u tom periodu nastavljene su započete aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i rješavanja stambenih pitanja kroz izgradnju nove zgrade “Lamela L”, aktivno se radilo na stvaranju uslova i obezbjeđenju neophodnih dozvola za projekat izgradnje novog objekta Doma za stara i iznemogla lica (CEB II), raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija i sredstava za sport – rečeno je na presu.

Unapređenje rada bolničke zdravstvene zaštite kroz nabavku medicinske opreme, potpisivanje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva, finansiranje specijalizacija, usvajanje listi esencijalnih lijekova, pokretanje saradnje sa Općom bolnicom, nastavak kontinuiteta u neometanom korištenju prava branilaca i članova njihovih porodica, stvaranje preduslova za unaprijeđenje rada i kadrovsko jačanje policije – samo su neki od prezentovanih rezultata rada.    

Naglašeno je da su pravovremeno usvojeni Budžet BPK te programi utroška sredstava po resorima.    

Premijer BPK Goražde naveo je također da je riješio pitanje Fekry peletare, u fazi dogovora su projekti iskorištenja sunčeve energije, kao i projekti u saradnji sa USAID-om. 

Prihvati notifikacije