BiH

Preko ovih granica možete putovati samo s ličnom kartom

Državljani zemalja članica Evropske unije i potpisnica Šengenskog sporazuma mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 90 dana.

FOTO: ILUSTRACIJA/GPBIH
FOTO: ILUSTRACIJA/GPBIH

Sa važećom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo, državljani zemalja članica Evropske unije, zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma, Albanije, Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Makedonije, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice i Švicarske Konfederacije mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir perioda od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka, saopćila je Granična policija BiH.

Iz Granične policije napominju da stupanjem na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Evropske unije, odnosno nakon završenog prijelaznog razdoblja sa danom 31. decembra 2020. godine, državljani Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu sa važećom ličnom kartom ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno potrebno je posjedovanje važeće nacionalne putovnice prilikom prelaska državne granice BiH.

Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Savjeta ministara Srbije i Crne Gore o uslovima putovanja državljana dvije države propisano je da državljani država strana ugovornica mogu ulaziti na teritoriju države druge strane ugovornice sa ličnom kartom ili putnom ispravom, bez vize, na svim graničnim prijelazima otvorenim za međunarodni saobraćaj i u njoj boraviti do 90 dana od dana ulaska. Također građani BiH mogu sa ličnom kartom u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Prihvati notifikacije